ROSEAUX – ROSEAUX II

Er zijn altijd al muzikale projecten geweest waarmee sommige artiesten tot nader order onverkende gebieden in de muziek proberen op te zoeken. Af en toe slagen ze er zelfs in om te verbazen met wat ze hebben kunnen realizeren met hun creativiteit en originaliteit. ‘Roseaux’ is zo’n muzikaal project dat in 2012 in Frankrijk werd opgestart door Emile Omar, een voormalige muziekdirecteur en producer, die samen met zijn collega’s Clément Petit en Alex Finkin een nieuw muzikaal pad ontwikkelde voor iets wat een mix van elektronische muziek, soul, jazz, funk, blues, muziektheater en het Franse chanson zou worden.

In 2012 bracht ‘Roseaux’ een eerste naar het project zelf vernoemde plaat op de markt met daarop elf nummers waarop de Amerikaanse zanger, rapper en songschrijver Aloe Blacc, bekend van hits als “I Need A Dollar” en “The Man” en als zanger op de hit “Wake Me Up” van Avicii, voor het vocale werk zorgde. Die plaat kon vooral in Frankrijk op heel wat bijval rekenen en stimuleerde Emil Omar en zijn twee vrienden om hard te gaan schrijven aan nieuwe nummers voor een tweede album.

Die nieuwe plaat is er nu gekomen en kreeg de niet zo innovatieve titel “Roseaux II”. Voor het vocale werk op de tien nummers van dit album werd deze keer een beroep gedaan op zes internationale zangers en zangeressen. Aloe Blacc, Ben l'Oncle Soul, Blick Bassy, Melissa Laveaux, Anna Majidson en Olle Nyman zetten hun beste beentje voor op deze songs. De bijdrage van Aloe Blacc beperkt zich deze keer tot het nummer “Daily Bread”, terwijl de Franse soulzanger Ben L’Oncle Soul de tracks “Island” en “I Am Going Home” (zie video) op sublieme wijze voor zijn rekening mag nemen.

De Kameroense singer-songwriter Blick Bassy brengt drie op jazz gebaseerde zelfgeschreven songs: “Kaät”, “Mè Ni Wè” en “Libäk”, terwijl de Zweedse folk- en soulzanger Olle Nyman de door hemzelf geschreven nummers “Heart & Soul” en albumafsluiter “Waves Of Sorrow” op emotionele wijze overtuigend weet te brengen. Ook een coversong is het door Mélissa Laveaux gebrachte “You Can Discover”, een nummer van de Britse singer-songwriter John Martyn uit zijn album “Sunday’s Child” van 1975.

“Roseaux II” is een rustgevende en heel mooie plaat geworden van een band en gastmuzikanten die nummers brengen die bij ons herinneringen oproepen aan het werk van een andere muzikaal project ‘Nouvelle Vague’. Maar die Franse popgroep is dan weer meer gespecialiseerd in het brengen van naar jazz, bossa nova en new wave aangepast coverwerk van hits allerhande. Bij ‘Roseaux’ gaat het evenwel voornamelijk over nieuw en origineel materiaal en dat heeft zeker een meerwaarde.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Fanon Records
distr. : PIAS

video