JENNIS (JEN GILLMOR & DENNIS GAUMOND) – THE MIRROR

Voor Jennis moeten we in Canada zijn. Al sinds 2014 doet zanger/gitarist Dennis Gaumond, een veteraan van de Toronto-indiescene en, afkomstig uit Guelph (een in het zuidwesten van de provincie Ontario gelegen stad), het muzikaal al samen met celliste Jennifer Gillmor. Met een mix van (:) cello, didgeridoo, bas, fluit, (♂:) mondharmonica, dobro, gitaar, wazinator stompbox en banjitar banjo, gecombineerd met eigenzinnige originele nummers, zorgen ze voor een unieke en onvergetelijke beleving. Het rootsy geluid van Jennis is soms bluesy, soms funky, jazzy of folky en doordrenkt met een vleugje exotische etnische invloeden. Hun songs zijn grotendeels origineel, met enkele Jennisized-versies van herkenbare klassiekers.

Hun debuutalbum, ‘The Current’, werd uitgebracht in juni 2014 en werd in kaart gebracht op radiostations op universiteiten in heel Canada. Het werd opgemerkt door de Toronto Blues Society, die hen nomineerde als finalisten in hun “Talent Search Contest 2015”. Het was vijf jaar wachten op de opvolger ‘The Mirror’. Naast twaalf eigen nummers maakten ze een eigen versie van Bob Marley’s “Get Up, Stand Up”. De titel van het nieuwe album komt van het nummer “Sneak Past the Mirror” en doelt op het jezelf bekijken in de spiegel met de ogen van een kind en een inventaris opmaken van hoe ver je staat in je leven.

Natuurlijk is ‘The Mirror’ het werk van het duo dat Jennis is, maar enkele “Guests” waren nodig om e.e.a. te kunnen doen klinken zoals het zou moeten klinken. Achter de drums zat (zoals op hun debuut opnieuw) Tom Wolf, Chris Dahmer speelde accordeon en was ook de toetsenist, Cécile Doo-Kingué is even te horen op lead gitaar, Oisin Hannigan op bodhràn (Ierse lijsttrommel, die bespeeld wordt met een soort trommelstok) en de achtergrondzang werd gedaan door Tannis Slimmon & Shannon Kingsbuy.

De reis begint met een ruime portie reggae op “You Never Now” die staat voor het optimisme waarmee ze naar de toekomst kijken. In het bluesy “Go Viral” wordt de wereld en de voortdurende veranderingen onder de loupe genomen. Laat je niet misleiden, daar gaat het in “Misunderstanding” over, door wat er op tv of vanuit Hollywood komt en, door wat de politiekers zeggen. In dezelfde elan gaan ze verder in het anti-consumptie nummer “Too Much Stuff”, waarin Gaumond zijn kunnen op harmonica breed demonstreert. Ik noemde al “Sneak Past the Mirror”, een nummer dat me ook op de een of andere manier aan de Beatles doet denken. In “Prison For Myself” beschrijven ze een leven voor degenen die niet klaarwakker zijn en in “There’s Only Love” gaat over verschillende “verliezen”, ingebeelde en andere, met als conclusie dat enkel liefde telt. “Family Tree” (met Hannigan op bodhràn) is een goed geschreven pleidooi voor samenhorigheid, waarna op “Run With the Wolves”, Jennifer de zang overneemt. In dit uitstekend nummer doet ze het relaas van een vrouw die op de vlucht is, nadat ze misbruikt is. Dromerig en jazzy is de instrumental “Mountaintop” en afsluiten doen we zoals we begonnen, met nog meer reggae en de Bob Marley (en Peter Tosh) klassieker uit 1975 “Get Yp, Stand Up”, waarmee rasta Bob vaak ook zelf zijn concerten mee afsloot.

Jennis, Jen Gilmor & Dennis Gaumond verbazen op hun tweede album ‘The Mirror’ met hun aanpak, waarbij roots en ethnische invloeden een muzikale amalgaam vormen. Dit niet enkel met hun composities, maar ook met hun uitstekende songwriter. 

“ Jennis, Jen Gilmor & Dennis Gaumond surprise on their second album ‘The Mirror’, with the approach, in which roots and ethnic influences form a musical amalgam. They amaze not only with their compositions, but also with their excellent songwriter… “ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

Album track list:
01. You Never Now - 02. Go Viral - 03. Misunderstanding - 04. Sneak Past the Mirror - 05. Wide Awake - 06. Too Much Stuff - 07. Prison For Myself - 08. There’s Only Love - 09. Family Tree - 10. Run With the Wolves - 11. There in Your Bubble - 12. Mountaintop - 13. Get Yp, Stand Up [Bob Marley]

Lyrics/music © 2019 by: Dennis, unless where else [noted: 13] - Produced by: Jennis

Album line-up:
Jennifer Gilmor: lead vocs (10), b-vocs, cello, didgeridoo, bass, flute / Dennis Gaumond: lead vocs, guitars, dobro, harmonica, banjitar, wazinator a Guests: Tom Wolf: drum kit, hand drums, percussion / Tannis Slimmon, Shannon Kingsbuy: b-vocs (1-3,5,7,9,11) / Chris Dahmer: accordion, keys (1,4,7,11) / Cécile Doo-Kingué: lead guitar (10) / Oisin Hannigan: bodhràn (9)

Discography Jennis (Jen Gilmor & Dennis Gaumond):
The Mirror [2019] | The Current [2014] |

Artiest info
Website  
 

video