PAUL MESSINGER – THE RECKONING

Dichter, zanger, songschrijver en multi-instrumentalist, dat is alles verenigd in één persoon die Paul Messinger heet. Hij werd geboren in New York maar verhuisde later naar Chapel Hill in de Amerikaanse staat North Carolina. Als muzikant is hij voornamelijk actief als vertolker van folk- en Americana-liedjes, zoals nu te horen is op zijn recente album “The Reckoning”.

Die plaat bestaat uit zeven nummers waarvan de albumtiteltrack “The Reckoning” (‘de afrekening’) op knappe wijze mag openen. Dan wordt het accordeon en de mondharmonica bovengehaald voor de begeleiding bij het verhaal dat verteld wordt in het nummer “The EPIC Saga Of Jason Ricci’s Socks”. Het gaat hierin over het leven van de 45-jarige Amerikaanse mondharmonicaspeler Jason Ricci, een idool van Paul Messinger die op zijn favoriete instrument meespeelde op heel wat bluesalbums van o.a. Johnny Winter, Ana Popovic, Walter Trout en Joe Louis Walker. De bluesharp of ‘diatonic harmonica’ in deze song wordt echter door Messinger zelf bespeeld.

Andere instrumentalisten die hem bij de opname van deze plaat in de studio hebben bijgestaan zijn bassist Robert Sledge (van ‘Ben Folds Five’), drummer Morgan Davis, pianist en accordeonist Peter Lucey, gitarist Keenan Jenkins en albumproducer Jason Merritt die bij sommigen onder u misschien nog wel gekend is onder zijn artiestennaam ‘Whip’ en als zanger bij de indie folkgroep ‘Timesbold’.

De uptempo en vrolijk klinkende songs op “The Reckoning” volgen elkaar in sneltempo op met eerst “Jesus Will Understand”, gevolgd door het op cajun-muziek geïnspireerde “The Truth Will Do” dat wij graag als beste nummer op deze plaat willen nomineren. Het bijna volledig in ‘spoken word’-stijl gebrachte liedje “Time 2 Take Th’ Guns” begint met het alom gekende melodietje van ‘Broeder Jacob, slaapt gij nog’. Paul Messinger wil er de luisteraar in oproepen om in actie te komen en de geweren uit de handen van alle personen met foute bedoelingen te nemen en ze te vernietigen zodat ze geen verdere schade en nodeloze pijn kunnen veroorzaken: een song met een boodschap dus.

Zo staat er trouwens nog een sociaal geëngageerd nummer op deze plaat met het afsluitende reggaelied “War Evermore” waarin hij de bloeddorstige oorlogstaal van zijn president in Washington op de korrel neemt. “The Reckoning” is de opvolger van het album “Love Will Find You: 9 Degrees Of Relationship” dat in de zomer van 2018 op de platenmarkt verscheen en het liefdesthema belichtte. We zijn nu al benieuwd wat na liefde en oorlog het onderwerp van zijn volgende plaat zijn worden.

(valsam)
“Paul Messinger’s previous record was an album with songs about love. His new record ‘The Reckoning’ contains nine stories about today’s reality and confronts the listener with the extreme amount of guns in the American society and the war ambitions of his president in Washington.“ – www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Info: Hemifran