ELDON BACKHOUSE & THE ELECTRIC BLUES BAND – CATSLIDE ROOF

Eldon Backhouse is het product van Kent Backhouse, een Amerikaanse piloot die na WOII met een Engelse een affaire had en die met haar naar Helena, Arkansas trok om verlost te blijven van alle Engels conservatief verstikkend geroddel. Hun romantische nieuwe leven was door drank en overspel echter van korte duur en Eldon moest al vrij jong op eigen benen leren staan. Op zoek naar zijn moeder vond hij zijn weg naar Club 25 waar gitaristen optraden. Hij leerde gitaar spelen en belandde in de lokale muziek scene. Eind jaren ’60 had hij genoeg verdiend om rechten te kunnen studeren. Door een speling van het lot, of misschien als erkenning voor zijn eigen sterfelijkheid, keerde hij terug naar de blues en ontmoette Eldon in de UK de beroemde harmonicaspeler, Alan Glen (The Yardbirds, 9 Below Zero, BB King), waarmee hij samen naar de studio trok om zijn eerste album (getiteld ‘Catslide Roof’) op te nemen.

Het album bestaat grotendeels uit interpretaties van klassieke blues covers, aangevuld met drie originele composities. Backhouse opent met de klassieker "Baby Please Don't Go" die door Big Joe Williams in 1935 populair gemaakt werd. De dingen worden dan een beetje smeriger op het eerste originele nummer, "Corrugated Iron", met een veel inbreng van het orgel (Kristoph Gordanski), slide gitaar (Backhouse) en de harp (Alan Glen). In het nummer betreuren ze de teloorgang van de lang verloren huisjes, waar Eldon aanvankelijk zijn beroep deed. "Parchman Farm" van Mose Alison werd bewerkt en zorgt voor de nodige tempowisseling op het album. Backhouse en Glen, altijd trouw aan de evolutie van de blues, brengen hulde aan hun dubbele Amerikaanse/Britse afkomst met een nummer van Jagger/Richards, “What A Shame”. De energiestoot komt er dan met de uitstekende cover "On The Road Again" van Canned Heat. Het werd is een energieke zweterige blues die iedereen meesleurt. In “Rambler’s Shack” worden we herinnerd aan Eldon’s jeugd als zijn zus hem de jive aanleert. Met een Keltische mandoline in de achtergrond wordt het verband gelegd tussen de vroege blues en countrygenres. “Another Man” is een prima interpretatie van de traditionele chaingang song en getuigt van de brutaliteit van het strafsysteem. "Shrewd Move", de derde original, bevat enkele knappe gitaarstukken en klassieke harppartijen. Tekstueel lijkt Backhouse zich zijn dagen van scheidingsadvocaat te herinneren en heeft hij het over “good man, feeling bad”, zo herkenbaar is de blues. De afsluiter is een vlezige cover van “Back In Your Town”, een van de beste nummers van Rory Gallagher.
‘Catslide Roof’ is zeer solide en strak album, waarin de pen van de advocaat misschien machtiger is dan het zwaard. Eldon Backhouse & The Electric Blues Band bewijzen dat met zes snaren, een slide én Alan Glen die op zijn harmonica blaast om alles te overwinnen. Als het soep regent en je alleen een vork hebt, dan is de blues en Backhouse misschien (niet alleen in de UK) de remedie.

“ Sometimes the Blues and Backhouse might (not just in the UK) be the cure... “ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: ELDON BACKHOUSE & THE ELECTRIC BLUES BAND
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album track list:
01. Baby Please Don’t Go [popularized by Big Joe Williams] – 02. Corrugated Iron - 03. Parchman Farm [Mose Allison] - 04. What a Shame [Jagger/Richards] - 05. On The Road Again [Willie Nelson/Canned Heat] – 06. Ramblers’ Shack – 07. Another Man [traditional] – 08. Shrewd Move - 09. Back In Your Town [Rory Gallagher]
Lyrics/music © 2019 by: Eldon Backhouse, or as [noted] - Produced by: Eldon Backhouse & the Electric Blues Band

Tracklist:

Album line-up:
Eldon Backhouse:slide guitar, vocs / Kristoph Gordanski: keys / Alan Glen: harmonica / Georgio Malini: bass / Danny Karl Meadows: drums

Discography Eldon Backhouse & the Electric Blues Band:
Catslide Roof [2019] | 

 

Artiest info
   
 

video