JOHN CEE STANNARD – FOLK ROOTS REVISITED / WHEN THE TIME IS RIGHT

 


Voor zover ik me herinner is het me in mijn lange carrière als recensent bij ‘Rootstime’ nog nooit overkomen dat ik een nieuwe plaat moest bespreken van een artiest die nog voor de release van dat album overleden is. Dat is nu echter voor het eerst het geval en nog wel betreffende de release van ineens twee albums van John Cee Stannard, een geweldige singer-songwriter uit Reading in het Britse graafschap Berkshire.

In april 2019 kreeg hij te horen dat hij leed aan leverkanker in de vierde graad. Wetende dat daar niet meer van te genezen valt, stortte hij zich met volle overgave op het schrijven van nieuwe nummers voor zijn twee platen “Folk Roots Revisited” en “When The Time Is Right” die nu allebei tegelijkertijd op de markt zijn verschenen, net na zijn vreedzaam overlijden in huiselijke kring op 18 maart 2020.

John Cee Stannard schrijft en zingt folk- en bluesnummers sinds meer dan vijftig jaar toen zijn carrière in de beginjaren ’70 begon als frontman bij de in 1968 door hem en Roger Strevens opgerichte folkformatie ‘Tudor Lodge’ die in 1971 de naar de groep vernoemde debuutplaat lanceerde. Na enkele personeelswisselingen kwam een zekere Linda Peters bij deze folkgroep zingen. Zij is allicht beter gekend als de latere echtgenote van Richard Thompson.

“Lovely Day” en “If Only She Were Here” zijn twee van de door John Cee Stannard gecomponeerde songs die op die eerste plaat van ‘Tudor Lodge’ stonden en nu in een recenter opgenomen versie te horen zijn op zijn album “Folk Roots Revisited”. Daarvoor heeft hij een soort van ‘best of’-verzameling van twaalf liedjes uit de voorbije vijf decennia geselecteerd. Wij opteren uit deze serie songs voor het liefdesliedje “No-One There”, het enkel door viool begeleide “I See A Boy”, “No More Tears” met heerlijke accordeonklanken, het aan zijn vrouwtje opgedragen emo-liedje “The Last Time” en het zeer melodieuze “The Picture”.

Heel wat van de muzikanten die zijn pad hebben gekruist in die lange periode speelden nu opnieuw met hem mee voor de opname van deze plaat. Zo horen we Simon Mayor op mandoline en viool in de song “High Hill”, Mike Baker op gitaar en Les Calvert op basgitaar in de meeste songs en Howard Birchmore op mondharmonica bij vier tracks.

Het tweede album dat nu is uitgekomen heet “When The Time Is Right” en volgt op zijn plaat “Moving On” die vorig jaar in de lente op de markt kwam. Ook hier zijn twaalf songs te horen waarvan een vijftal liedjes het resultaat zijn van zijn intensief componeren sinds hij het nieuws over zijn leverkanker moest vernemen. Deze plaat mag nu dus beschouwd worden als zijn zwanenzang, maar u hoeft geen afscheidsplaat met trieste liedjes te verwachten. Integendeel zelfs, want al in de openingstrack “A Little Bit More” en in de wat later volgende songs “Late In The Evening” en “Roll In My Sweet Baby’s Arms” horen we een optimistisch en vrolijk zingende John Cee Stannard.

Anderzijds menen we op deze cd toch wel wat naar zijn nakende afscheid refererende nummers te kunnen bespeuren in de twee bluesballads die hij op de bijgaande video’s live heeft ingezongen: “Devil Behind Closed Doors” en “Nothing In The World”. Ook “Why Did It Take So Long” en “Devil Gonna Take My Soul” kunnen mits wat verbeelding ook in die zin geïnterpreteerd worden. Wij zijn in elk geval zeer dankbaar dat John Cee Stannard ons deze twee albums nog heeft nagelaten als een muzikale erfenis van een getalenteerde folk- en blueszanger en songschrijver.

(valsam)
“On March 18th, 2020 the British singer-songwriter of great folk and blues songs John Cee Stannard peacefully died at home. One year ago he was diagnosed with liver cancer and instead of moaning, he decided to intensively write as many as possible new songs that are now to be heard on his very last record ‘When The Time Is Right”. Moreover, on a second album ‘Folk Roots Revisited’ that is released at the same time, he is taking us through his long career of more than 50 years with a selection of his twelve best songs. R.I.P., John and thanks a lot for your magnificent heritage!“ – www.rootstime.be

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Castiron Recordings
Info: Hemifran

video