IYATRAQUARTET - BREAK THE DAWN

 

Voor ondergetekende is deze -tweede- plaat een kennismaking met de muziek van een bijzonder intrigerend kwartet. Klarinettist George Sleightholme en violiste Alice Barron -mensen die Sam Lee kennen, hebben haar naam vast al gehoord- leerden elkaar kennen toen ze beiden deel gingen uitmaken van het impro-collectief Moot, waarmee George gestart was toen hij aan de Royal Academy of Music zijn Masterprogramma klarinet aan het afwerken was. Alice was met net zo’n master voor viool bezig, ze vonden elkaar, het klikte en al heel snel haalden ze cellist Rich Phillips van het Royal College of Music erbij en kwamen ze ook wereldmuzikant en percussionist Will Roberts op het spoor. Het klikte alweer en het iyatra Quartet -de naam is afkomstig van het Hindiwoord “Yatra”, dat “reis” betekent, maar met een ondertoon van “pelgrimstocht”.

We zijn vandaag zeven jaar verder en de tocht van het kwartet leidde hen via een erg goed ontvangen debuutplaat “This World Alone” van eind 2015 -onder andere Nigel Kennedy was heel enthousiast en zowel Roots als Songlines strooiden kwistig met sterren- en een deelname aan projecten als “Songs from Syria” met het Orchestra of Syrian Musicians of “A World in London” met de Bengaalse zangeres Chandra Chakraborty tot wat vandaag dus een heerlijke, goeddeels instrumentale tweede plaat is geworden die -al hadden de vier het vast niet zo bedoeld- een excellente soundtrack blijkt te zijn voor mensen die door Covid-19 gedwongen zijn om de wereldreis van hun dromen vanuit hun living te maken. Luidens het bijhorende boekje, heeft het kwartet de bedoeling gehad de luisteraar mee te nemen op een ingebeelde en opwindende reis, die vertrekt op dat moment van de dag waarop de kleuren het mooiste indigo en het felste goud omvatten. Het doorbreken van de dag, het moment waarop alles wakker wordt en de mensen in beweging komen…om dat moment te kunnen oproepen, gingen de vier nogal drastisch tewerk: oude melodieën werden herwerkt, instrumenten ontmanteld en heropgebouwd en -de groep heeft haar oorsprong niet voor niks in de improvisatiemuziek- elk nummer werd in één take opgenomen in de perfecte akoestiek van de Londense “Union Chapel”.

Dat muziek hét medium bij uitstek is om grenzen te negeren of ze bewust te overschrijden, hebben we in deze kolommen al bij herhaling betoogd en dat uit zich ondermeer in het feit dat de vier muzikanten niet bij hun eigen instrument bleven, maar zich ook waagden aan allerhande exotisch klinkende percussiedingen. Vanaf opener “Black Seas” (video) via de kalimba-intro van “DOMPE” -een herwerking van een renaissancemelodie, geschreven voor klavier- naar de kern- en titeltrack van de plaat, “Bhairav”, waar de link naar het Oosten en de Indische muziek op fluisterende wijze wordt uitgetekend…dat is deel 1 van deze reis. Alice Barron studeerde ook Indische muziek en zij vervult de sleutelrol in het kerngedeelte van de plaat, van “Chandra” over het Syrisch geïnspireerde “Lama Bada” en de gezongen mantra’s, die “Alpine Flowers” kenmerken. Die song is dan weer gebaseerd op teksten van herdenkingsplaatjes, die te vinden zijn aan de muren van de Sommerville Chapel in Oxford en die herinneringen oproepen aan sterke vrouwen uit de periode van de eeuwwisseling aan het begin van de 20-ste eeuw. In die richting kun je ook “Maria” onderbrengen: dat is een bewerking van een oude, anonieme klaagzang, waarin de hoofdrol gespeeld wordt door de klarinet. Afsluiter “Fives” laat de improvisatorische klasse van het kwartet nogmaals schitteren: elk van de muzikanten is een meester op het eigen instrument, maar wat de plaat zo uitzonderlijk straf maakt, is hun vermogen om te verbinden. De eigen vinding wordt ondergeschikt gemaakt aan het geheel, zodat je die slottrack rustig als een soort synopsis kunt zien voor wat de ganse plaat geworden is. Dat is een niet-gering resultaat: verbinding is de oplossing, vormt het sprankeltje hoop en het straaltje licht dat richting kan geven in deze donkere tijden. Fantastisch mooie plaat!

(Dani Heyvaert)

 


iyatraQuartet:

Alice Barron: (Nigel Kennedy’s UK tours 2016, London Sinfonietta, Quincy Jones, Talvin Singh, Sam Lee) violin, scordatura violin, kalimba, rice bowl, vocals.
George Sleightholme: (Club Inègales with Peter Wiegold and Notes Inègales, A wedding for A R Rahman in India) Clarinet, bass clarinet, singing bowls, floor tom, half clarinet, toy mbira vocals.
Rich Phillips: (Hofesh Shechter Company, Heritage Orchestra, Nigel Kennedy's Orchestra of Life) Cello, scordatura cello, charango, vocals.
Will Roberts: (The Scorpios, Tonzee - Brazilian samba rock band, Shakespeare's Globe Theatre) percussion setup, bodhran, clarinet, singing bowl, frame drum, tabla, muted djembe, charango, vocals.

Track Listing: BREAK THE DAWN/iyatraQuartet

Total Playing time: 51:51

1. Black Seas 3:47
2. Dompe 6:59
3. Chandra 5:07
4. Lama Bada 3:50
5. One Step, Two 2:53
6. Bhairav (Break the Dawn) 7:32
7. Maria 4:25
8. Caravan 5:15
9. Alpine Flowers 5:45
10. Fives 6:18

Artiest info
Website  
 

video