JOHNNY HORTON – A HONKY-TONK MAN (All The Hits And More)

Met de cd die we hier onder de loep gaan nemen verhuizen we ver terug in de tijd, met name naar de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. De aanleiding hiervoor is de zopas door retrolabel ‘Jasmine Records’ uitgegeven verzamelplaat “A Honky-Tonk Man” van Johnny Horton. John LaGale Horton werd eind april 1925 geboren in Los Angeles en stierf op 5 november 1960 op de veel te jonge leeftijd van 35 jaar ten gevolge van een zwaar auto-ongeval in Milano, Texas.

Hij was een Amerikaanse honky-tonk-, hillbilly-, rockabilly- en country & western-zanger die in een uit de folkmuziek stammende troubadourstijl verhalen vertelde in zijn liedjes die als singles verschenen in de periode van 1952 tot aan zijn tragische dood. Ook daarna werden er nog drie songs van Johnny Horton postuum op de markt gebracht en hij scoorde er nog twee hits mee met de nummers “Sleepy-Eyed John” en “Ole Slew-Foot”. Hij schreef zelf ook wel eens liedjes die hij opnam, maar het waren toch vooral composities van andere songschrijvers die hij op plaat uitbracht.

In 1959 won hij een ‘Grammy Award’ voor ‘beste country & western song’ voor zijn versie van de traditional “The Battle Of New Orleans”, zijn eerste millionseller. Twee van zijn bekendste nummers uit de veel te korte carrière waren “North To Alaska” (zie 1e video) uit de gelijknamige film met John Wayne en ook het zelfgeschreven liedje “Sink The Bismarck” scoorde hoog in de Amerikaanse countryhitlijsten.

Ook het op de tweede video te beluisteren liedje “Comanche (The Brave Horse)” had een geschiedkundige achtergrond omdat het een eerbetoon was aan de in de zogeheten ‘Battle Of The Little Big Horn’ gesneuvelde strijders aan beide zijden van het slagveld. Een interessant weetje over Johnny Horton is nog dat hij in 1952 scheidde van zijn eerste vrouw Donna en al in september 1953 trouwde met Billy Jean Williams, de weduwe van countrylegende Hank Williams, amper enkele maanden na diens overlijden.

(valsam)

 

 

Track Listing
1. FIRST TRAIN HEADIN' SOUTH
2. RED LIPS AND WARM RED WINE
3. MOVE DOWN THE LINE
4. BIG WHEELS ROLLIN'
5. HONKY-TONK MAN
6. I'M READY, IF YOU'RE WILLING
7. I'M A ONE WOMAN MAN
8. I'M COMING HOME
9. I GOT A HOLE IN MY PIROGUE
10. THE WOMAN I NEED
11. SHE KNOWS WHY
12. I'LL DO IT EVERY TIME
13. LET'S TAKE THE LONG WAY HOME
14. LOVER'S ROCK
15. HONKY TONK HARDWOOD FLOOR
16. THE WILD ONE
17. ALL GROWN UP
18. WHEN IT'S SPRINGTIME IN ALASKA (It's Forty Below)
19. THE BATTLE OF NEW ORLEANS
20. CHEROKEE BOOGIE
21. GOT THE BULL BY THE HORNS
22. JOHNNY REB
23. SAL'S GOT A SUGAR LIP
24. TAKE ME LIKE I AM
25. THE ELECTRIFIED DONKEY
26. SINK THE BISMARK
27. THE SAME OLD TALE THE CROW TOLD ME
28. JOHNNY FREEDOM
29. COMANCHE (The Brave Horse)
30. NORTH TO ALASKA
31. SLEEPY-EYED JOHN
32. OLE SLEW-FOOT
33. SUGAR COATED BABY

Artiest info
Website  
 

Label: Jasmine Records

video