THE GRAND UNDOING – IN A VIGIL STATE

De bezetting van de Amerikaanse indierockgroep ‘The Grand Undoing’ uit Quincy nabij Boston, Massachusetts wisselt nogal frequent, maar de centrale figuur van de band blijft sinds de oprichting in 2011 toch altijd de creatieve singer-songwriter en multi-instrumentalist Seth Goodman. “Appeasing The Sick” was het debuutalbum van ‘The Grand Undoing’ in 2011 en werd opgevolgd door “White Space Flavors And Parties On TV” uit 2014 en “Sparks Rain Down From The Lights Of Love” van eind 2016. Van deze drie platen kon u destijds op deze pagina’s telkens een lovende recensie lezen.

Nu verschijnt het vierde album van deze groep op de platenmarkt onder de titel “In A Vigil State”, een plaat met tien nieuwe nummers die allemaal gecomponeerd werden door bandleider Seth Goodman. De muzikanten die hem deze keer bijstonden in de opnamestudio zijn bassist Dave Westner, drummer Andy Plaisted, pianisten Chris Coughlin, Ted Powers en Chris Nole, gitarist Tom Henneberry, saxofoniste Dana Colley en BJ Cole op pedal steelgitaar.

Ook nu mogen we de loftrompet alweer bovenhalen voor het muzikale werk dat ‘The Grand Undoing’ op “In A Vigil State” heeft vastgelegd. De eerste single die uit het nieuwe album werd getrokken is ook de openingstrack: het op de video te beluisteren “Into The Glitter”, een zachtjes voortkabbelende popsong op een mooi georkestreerde melodie. De variatie tussen de verschillende tracks op het album werkt verfrissend, verruimend en verrijkend.

Er is stevige powerpop, progessieve rock en zelfs een vleugje punk te horen in het op werk van David Bowie lijkende nummer “A Liitle Piece Of Ground”, het knap gearrangeerde epos “Highway (You Can Ride Away)” en het van een funky riff voorziene “Wave”. De wel vaker op David Bowie lijkende stem van Seth Goodman excelleert hier verder in de heerlijke popballad “See All I See”, de catchy, dansbare en van een stevige beat voorziene liedjes “Darkness” en “Sunsetter” en in de prachtige, melodieuze tracks “Silver Songs” en “Giving All My Things Away”.

Hij zal wellicht nooit meer onder de vergelijkingen met het werk van David Bowie uitgeraken, maar zolang die positief zijn hoeft Seth Goodman zich echt geen zorgen te maken. Zijn nieuwste plaat “In A Vigil State” is volgens ons zelfs zijn beste tot nu toe en dat wil na de lovende kritieken op zijn drie vorige albums toch nog altijd iets betekenen. Na elke beluistering van de songs op dit album kunnen we enkel maar concluderen dat dit een echte groeiplaat van ‘The Grand Undoing’ is.

(valsam)
“After his three previous excellent albums, the Boston based singer-songwriter and multi-instrumentalist Seth Goodman has now released a new ten songs containing record ‘In A Vigil State’ under his alter-ego ‘The Great Undoing’. We tend to state that this is his very best album up to now. After each listening session we can only conclude that it is a real growing record full of strong pop and rock songs.“ – www.rootstime.be

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Secret Candy Rock Records
Info: Hemifran

video