CS NIELSEN – PILGRIMS

 

De 43-jarige Deense singer-songwriter CS Nielsen uit Samsø heeft sinds zijn debuut als muzikant in 2007 vier platen op zijn conto staan: “Against The Dying Of The Light” uit 2007, “Man Of The Fall” uit 2012, “Jericho Road” uit 2016 en het net verschenen album “Pilgrims”. Typerend voor zijn werk zijn de duistere sound en de sombere en donkere teksten van zijn Americana-liedjes zoals te horen is in de openingstrack “Judges 19” van zijn nieuwste plaat, tevens de eerste single en te beluisteren op de bijgaande video.

Er is ook ruimte voor mystiek en melancholie in de songs op “Pilgrims” zoals bij ons favoriete nummer “Every Day I Aim (But Most Days I Miss)” of in het op een Amerikaanse traditional-spiritual geïnspireerde “Sinner Man”. Maar ook het intrigerende “Silent Hour”, het folk-noir nummer “Fool” en de van pathos overlopende akoestische pianoballad “Of What One Cannot Speak” kunnen ons zeer bekoren. Gelukkig maar brengt CS Nielsen op dit album ook enkele meer uptemposongs in de tracks “Beginning Of Sorrows”, het zachtjes walsende “Holy Ghost Building”, “All Right No How” en het op een catchy riff drijvende “Camel, Lion, Child”.

Het is eveneens kenmerkend voor het werk van CS Niesen dat er veel aandacht dient besteed te worden aan de betekenisvolle en verhalende songteksten. Hij wil er mee bereiken dat de luisteraar in zijn liedjes een uitnodiging ziet om over specifieke thema’s na te denken en zich een eigen mening zal proberen te vormen. De songs “Silent Hour”, “Fool” en “Rebel Song” zijn daarvan de meest typische voorbeelden.

Het album “Pilgrims” werd in de ‘Studio Queen O’ in de Deense hoofdstad Kopenhagen opgenomen met enkele vooraanstaande Deense instrumentalisten in de begeleiding: Clara Luise Bryld speelt op piano, multi-instrumentalist Johnny Stage speelt op zowat alle snaarinstrumenten, Michael Lund speelt op lap steel, omnichord en dobro en Johannes Gissel op drums. Deze Scandinavische Americana-muziek van CS (Stig) Nielsen is ook wel vrij uniek in zijn genre te noemen. Misschien vormt deze vierde plaat uit zijn carrière wel de ideale aanleiding om ook eens naar zijn vorige albums te gaan luisteren. Dan is “Jericho Road” uit 2016 met zijn sfeervolle en soms zeer diepzinnige liedjes wellicht de meest aan te bevelen plaat.

(valsam)

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: CS NIELSEN
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
   
 

Label: Kørfirs Records

video