CASEY VAN BEEK AND THE TULSA GROOVE – HEAVEN FOREVER

 

“Tulsa is de op een na grootste stad van de staat Oklahoma in de VS, na Oklahoma City. Het is de hoofdplaats van Tulsa County. Tulsa ligt aan de rivier de Arkansas in het oostelijke deel van de staat…”

Casey Van Beek is een van de muzikanten die in de muziekwereld van Oklahoma deel uitmaakt van de legendarische Tulsa Sound. Het is een mix van rockabilly, rock-'n-roll en blues. Meest bekende vertolkers van de Tulsa Sound zijn J.J. Cale, Leon Russell en Elvin Bishop. Leon Russell was de eerste uit Tulsa, die het in Los Angeles probeerde. Hij speelde als sessiemuzikant met Ricky Nelson en James Burton. Hij sloot zich aan bij de Phil Spector's Wrecking Crew en wist meer muzikanten uit Tulsa naar L.A. te krijgen, zoals Jimmy Karstein, Tommy Tripplehorn, Carl Radle en Larry Bell. Eric Clapton heeft een enorme invloed gehad op de populariteit van de Tulsa Sound. In het begin van zijn solocarrière, begin jaren zeventig, werkte Clapton met een aantal sessiemuzikanten uit Tulsa, onder wie bassist Carl Radle, organist Dick Sims en drummer Jamie Oldaker. Met hen nam Clapton enkele liedjes op van J.J. Cale. Clapton’s album ‘461, Ocean Boulevard’ (1974) is een ode aan J.J. Cale.

Casey Van Beek werd geboren in Nederland maar groeide vanaf zijn vijfde op in Los Angeles. In zijn tienerjaren speelde hij bas en zong hij bij The Vibrants, die openden voor The Dave Clark Five en The Rolling Stones' eerste LA area show. Hij backte daarna Linda Ronstadt, samen met Don Henley en Glenn Frey. Toen het duo vertrok om de Eagles te beginnen, ging Casey (na met Bill Medley van de Righteous Brothers te hebben gewerkt) in '75 met Don Preston naar Tulsa om samen te werken met Don Preston van de Shelter People van het Leon Russell's Shelter Records label. Halverwege de jaren ‘90 bundelde Casey de krachten met Steve Ripley, Ron Getman, Walt Richmond en Jamie Oldaker om The Tractors te vormen. Drie leden van de Groove (Richmond, Byfield en Steve Hickerson) backten Bonnie Raitt in de periode dat ze in Tulsa en speelde.

Casey Van Beek nam met Tulsa Groove zijn debuutalbum ‘Heaven Forever’ op met een kernband die bestond uit (producer, keys, drums) Walt Richmond, Jim Byfield en Charles Tuberville. Zij kregen de hulp van muzikale talenten als Steve Hickerson, Jared Tyler, Seth Lee Jones, Steve Bagsby, Ron Getman en Steve Wilkerson. Deze cd is mogelijk gemaakt door het non-profit platenlabel, Little Villiage Foundation.

De opener “Roberta” is een uptempo Huey "Piano" Smith nummer, compleet met de nodige New Orléans piano vibe. JJ Cale’s “Since You Said Goodbye” en Casey, Walt's swingende shuffle over de grillen van het romantische leven, “Solid Ground” en “Thinkin' 'bout You” vatten het album en de Tulsa sound, voor dummies al goed samen. Jared Tyler erfde “Waltzin' with My Shadow” na het overlijden van zijn leraar en vriend, Tulsa-gitaarbouwer Dixie Michell. Peppermint Harris, een partner van Lightnin 'Hopkins, schreef “I Got Loaded” en Eddie Shuler het gekende “Sugar Bee”. Het titelnummer (van Richmond) “Heaven Forever” is een droge, humoristisch verwrongen beschouwing van het hiernamaals ("Wat gaan we doen met al die tijd? Is het te laat om van gedachten te veranderen?...". Casey en Charles Tuberville schreven “Superstitious” dat een droge humor gebruikt om bijgeloof en romantiek te combineren. Het trio van Casey, Tuberville en Richmond schreven “If You Don't Love Me” dat heel wat gevoelens en twijfel samenvat: “Als je niet van me houdt, hoeft de zon niet op te komen. Laat me in het donker achter, ik heb het licht niet nodig…”. “Whatcha' Think About That?” is een nummer met een geweldige dansgroove (en Steve Wilkerson op sax) en “Get on with It”, de afsluiter, is ook een liefdeslied, maar ook het lied van iemand die al vaker in de buurt is geweest. Het rockt.

‘Heaven Forever’ van Casey Van Beek & Tulsa Groove is eigenlijk een ​​sublieme muziekale samenvatting van de Tulsa Sound.

“ ‘Heaven Forever’ by Casey Van Beek & Tulsa Groove is actually a sublime musical summary of the Tulsa Sound… “ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: CASEY VAN BEEK AND THE TULSA GROOVE
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album track list: 01. Roberta [Huey P. Smith, John Vincent] – 02. Since You Said Goodbye [J.J. Cale] – 03. Solid Ground – 04. Waltzin' with My Shadow [Dixie Michell] – 05. Thinkin' 'bout You – 06. I Got Loaded [Peppermint, Harris] – 07. Sugar Bee [Eddie Shuler] – 08. Heaven Forever – 09. Superstitious [Tuberville, Van Beek] – 10. If You Don't Love Me [Tuberville, Van Beek, Richmond] – 11. Whatcha' Think About That? – 12. Get on with It [w/Tuberville, Byfield] / Words/music © 2020 by: C. Van Beek, W. Richmond, or as [noted] - Produced by: Walt Richmond | Album line-up: Casey Van Beek: vocs, bass / Walt Richmond: piano, organ, drums / Jim Byfield: lead guitar, vocs & Charles Tuberville: guitar, vocs / Steve Hickerson: guitar / Jared Tyle: guitar, mandoline, dobro, vocs / Seth Lee Jones: guitar / Steve Bagsby: steel guitar / Ron Getman: a- guitar & Steve Wilkerson: sax

Discography Casey Van Beek & Tulsa Groove: Heaven Forever [2020] |

Casey Van Beek - Steve Hickerson - Jim Byfield - Seth Lee Jones - Jared Tyler
Charles Tuberville - Walt Richmond

 


Artiest info
Website  
 

Label: Little Village Foundation

video