ALIAS WAYNE – FAUX PAS (EP)

We hebben hier in de voorbije jaren al heel wat platen gerecenseerd van de Amerikaanse singer-songwriter Ranzel X Kendrick uit Texas met als meest memorabele realisaties de trilogie “Texas Cactus”, “Texas Sagebrush” en “Texas Paintbrush”. Misschien is het wel wat minder geweten dat deze allrounder ook een plezant muziekprojectje uitbrengt onder het pseudoniem ‘Alias Wayne’. In het begin van dit jaar mocht ik op deze pagina’s ineens twee platen van Ranzel X Kendrick bespreken: het onder zijn echte naam uitgebrachte “Freestyle – Legacy Collection” en het als ‘Alias Wayne’ uitgebrachte ep-tje “Snafu” met een heerlijke bluesrockversie van de Johnny Cash-klassieker “Ring Of Fire”.

Nu is er echter een tweede ep van ‘Alias Wayne’ verschenen onder de titel “Faux Pas” met daarop vijf liedjes die in zijn vertrouwde mix van blues-, rock- en folkmuziek gebracht worden. De op de bijgevoegde audiovideo te horen song “Gimme What It’s Worth” opent het minialbum met een sample van het refrein uit het door Stephen Stills in 1966 gecomponeerde nummer “For What It’s Worth” van Buffalo Springfield in deze song geïntegreerd.

Daarna volgt een zoveelste referentie naar zijn geliefde thuisstaat Texas in de song “Broke Down In Texas”, een verhaal over een ongelukkige autopanne op één van de verlaten autostrades in de ‘Lone Star State’ of is het misschien eerder beeldspraak over de belabberde economische situatie van de Texanen anno 2020. De derde song is “Nobody But Me”, een laid back gezongen jazzy bluesliedje met knap werk van blazers en de begeleidende ritmesectie.

Ook “Caveman Jack” straalt zo’n nachtclub-gevoel uit met alweer de blazers in een hoofdrol en op Randy Newman lijkende zangpartijen van ‘Alias Wayne’. Zoals meestal het geval is met een ep-tje zijn we na amper 18 minuten al toegekomen aan de vijfde en afsluitende track “Just Because”. Het half gezongen en half gesproken nummer op een door rockende ‘drum en bas’-beats en gitaarspel begeleide melodie roept bij ons vergelijkingen op met het werk van bluesartiest Robert Cray. Hij vertelt in dit liedje over al de dingen die hij dagdagelijks zomaar doet, enkel uit liefde voor zijn partner.

Aan creativiteit en originaliteit ontbreekt het alvast niet bij deze ‘Alias Wayne’ oftewel Ranzel X Kendrick. We zullen dus allicht binnen de korste keren alweer wel een nieuwe plaat van deze hardwerkende Texaanse singer-songwriter in de bus mogen verwachten. Maar tot dan kunnen we de wachttijd best benutten met het spelen van deze vijf songs op “Faux Pas” want een ‘misstap’ is deze nieuwe ep zeker niet te noemen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

video