SKERRYVORE - LIVE ACROSS SCOTLAND

 

Het Schotse Skerryvore (spreek je uit als Skerriefoor) werd in 2005 opgericht op het eiland Tiree aan de westkust, vernoemd naar de lokale vuurtoren.  Deze toren werd gebouwd door Robert Lois Stevenson, de schrijver van o.a. het boek 'Schat Eiland'. De inmiddels achtmansformatie speelt traditionele Ceilidh-muziek, gemixt met folk en rock. Ceilidh spreek je uit als Kaylie en is van oorsprong een Schots-Ierse traditie, een feest met dans en muziek voor jong en oud. De band viert dit jaar haar 15e jubileum en dit wordt groots gevierd met een nieuwe wereldtournee, en het album 'Live Across Scotland' dat op 10 juli verschijnt voor het Tyree Records label.

Gevormd door de broers Daniel Gillespie (accordeon) en Martin Gillespie (pipes, whistles en accordeon) samen met Fraser West (drums) en Alec Dalglish (gitaar en zang), bestaat de bezetting van Skerryvore verder uit Craig Espie (fiddle) en Jodie Bremaneson (bass), Scott Wood (pipes en whistles) en Alan Scobie (keyboards). De afgelopen jaren veroverde Skerryvore al Amerika, Canada, Australië, Groot Brittannië en Nederland. Na meerdere jaren op lokaal niveau gespeeld te hebben is er enkele jaren geleden een omslag geweest toen de band eigen muziek begon te schrijven in een geheel eigen genre. De traditionele Schotse tunes, jigs & reels die aan elkaar geregen worden met een eigen interpretatie wordt heel toepasselijk Trad-Rock genoemd.

Zonder te vergeten waar hun roots liggen speelt Skerryvore met een enorme drive jaarlijks over de hele wereld. Na een succesvole EVO tour in 2018, stonden de eerste maanden van 2019 nog steeds in het teken van het album "EVO" dat in juni van 2018 verscheen. Dit album met hun nieuwe genre van muziek viel in de prijzen. Bijvoorbeeld voor frontman Alec Dalglish met de Frankie Miller 'singer-songwriter award' en als band met 'Best New CD Of The Year' in Groot-Brittannië.

"Live Across Scotland" is het eerste live-album van Skerryvore, dat de energie en de sfeer van het live-optreden van de band vastlegt, en bevat 15 tracks die tijdens de recente wintertournee van de band in 2019/20 op hun geliefde Schotse locaties zijn opgenomen, en kozen daarbij om nummers op te nemen die teruggaan tot 2007. Met hun kenmerkende trad-rock fusion verhuisde de band zich helemaal van Aberdeen's Tivoli Theatre en The Ironworks, Inverness tot Glasgow's Royal Concert Hall, Stramash in Edinburgh en The Albert Halls, Stirling. Het album bevat ook nummers die zijn opgenomen tijdens onvergetelijke shows op een groot aantal kleinere locaties, waaronder Portree, Fort William, Forfar, Darvel, Selkirk, Dunoon en Killin. Het album werd gemixt door Ron Cook van Split The Difference Audio in Ilinois USA.

Dat de band met hun mix van traditionele Schotse muziek en andere muziekstijlen jong en oud weet te raken, is meteen duidelijk met de instrumentale opener "Trip to Modera", gevolgd door "Can You Hear Us?" waarbij de fluiten meteen op de voorgrond komen. Met de krachtige cocktail dansmuziek van "Ginger Grouse Jigs" ben ik zeker dat er niemand in de zaal is blijven stil staan. Het gevoelige "At the End of The Line" van het EVO album kon natuurlijk niet ontbreken en hoor je:  "Paradise. Is wherever your people are. You’re alive with the people you love. Paradise. Wherever you wander. Is waiting for you. At the end on the line". Geweldig!  En meer nummers waarop je kan dansen en meezingen volgen in overvloed, en dit afsluitend met "Put your Hands Up", "The Rut" waarbij twee doedelzakken goed op dreef zijn en "Path To Home" waarmee de band denkelijk iedere show afsluit.

"Live Across Scotland" is werkelijk een passende manier om hun 15e verjaardag te vieren, waarbij de band moeiteloos nummers op plaat hebben vastgelegd uit deze periode en maakt ook duidelijk dat deze band met hun krachtige geluid wereldwijd een trouwe fanbase hebben. Met hun uitstekende muzikale kwaliteiten en de mesmerising stem van zanger Alec Dalglish zijn velen er van overtuigd dat Skerryvore een internationale sensatie gaat worden. Dit moet je zien en horen, het is niet uit te leggen.

 

 

 

Track listings:
Trip To Modera - Live In Edinburgh (Stramash)
Can You Hear Us? - Live On The Isle Of Skye (Skye Gathering Halls)
Happy To Be Home - Live In Killin (McLaren Hall)
The Ginger Grouse Jigs - Live In Inverness (The Ironworks)
At The End Of The Line - Live In Forfar (Reid Hall)
The Showman - Live In Darvel (Darvel Town Hall)
Hold On - Live In Glasgow (Royal Concert Hall – Celtic Connections 2020)
Soraidh Slàn & The Rise - Live In Fort William (Nevis Centre)
The Last Time - Live In Stirling (The Albert Halls)
Waiting On The Sun - Live In Selkirk (Victoria Halls)
Solo - Live Forever - Live In Inverness (The Ironworks)
Take My Hand - Live In Dunoon (The Queen’s Hall)
Put Your Hands Up - Live In Inverness (The Ironworks)
The Rut - Live In Inverness (The Ironworks)
Path To Home - Live In Aberdeen (The Tivoli Theatre)

Artiest info
Website  
 

label: Tyree Records

video