BLIND UNCLE HARRY – THE GOSPEL ACCORDING TO BLIND UNCLE HARRY

Chris ‘Harry’ Doran is de Amerikaanse muzikant en singer-songwriter uit Bloomington, Indiana die zich op muzikaal vlak profileert onder de artiestennaam ‘Blind Uncle Harry’ naar zijn inderdaad echt blinde viool spelende oom Harry. De muziekstijlen die hij daarbij hanteert variëren van Americana over folk tot alt.country en nu ook gospel. Dat laatste genre was de aanleiding tot de release van zijn nieuwe album “The Gospel According To Blind Uncle Harry”, een plaat waarop hij twaalf zelfgeschreven nummers van een geheel eigenzinnige interpretatie voorziet. Op de video van het knotsgekke nummer “Hillbilly Hippie Haiku Heaven” kunt u zelf vaststellen hoe dit allemaal klinkt.

Dat ‘Blind Uncle Harry’ daarbij niet verlegen zit om een kwinkslag meer of minder blijkt eveneens bij het lezen van de songteksten bij liedjes die het radicale Amerika een serieuze veeg uit de pan geven. Zoals in het nummer “Uh Oh (Sounds Like Somebody Pissed Off Jesus)”, “Indiana” met de tekst ‘My state has a first name: it’s R-A-C-I-S-T, my state has a second name: it’s Jesus Freaks’. Ook de albumafsluiter “It’s All Fucked” met de tekst ‘Don’t you know that it’s all fucked, Donald Trump is president, just gotta do the best you can, even if your life’s a piece of shit in a can’ spreekt voor zich.

Sociale en politieke thema’s worden afgewisseld met melodieuze liedjes zoals “Song For The Revolution” en “Sunny Afternoon” of vrolijke songs over de liefde in openingstrack “Long Lonesome Tune”, “Cry Me A Rainbow”, “Savannah Kentuckiana” en “Strip Mining My Heart”. Daarbij horen teksten die doen denken aan de jonge Dylan maar dan zonder een blad voor de mond of ingehouden woede en nooit vies van confronterende of beledigende woorden.

Onze conclusie over deze plaat is dan ook dat we volgens ‘Blind Uncle Harry’ het leven best niet al te ernstig moeten nemen en dat er over alles en iedereen mag worden gelachen. Daarbij moeten we wel altijd de ogen blijven openhouden voor de liefde en daarmee zijn volgens hem dan ook alle belangrijke aspecten van gospelmuziek aan bod gekomen. Eigenlijk zijn we door dit album “The Gospel According To Blind Uncle Harry” ook wel wat benieuwd geworden naar zijn in 2015 op de markt verschenen debuutplaat “Visualize Industrial Collapse”, maar dat is misschien wel voer voor een latere recensie.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

video