ENSEMBLE DARCOS & CORO RICERCARE - CANTE BY NUNO CORTE-REAL

 

Het begon allemaal met het opzoekingswerk van musicologe Maria Rita Ortigão Pinto Cortez, een dame die een flink deel van haar leven wijdde aan het opzoeken, omschrijven en documenteren van de “Cante”, de typische zangwijze uit Serpa en bij uitbreiding de Alentejo, Portugal. Zij schreef een en ander neer in het in muzikantenkringen intussen legendarische boek “Cancioneiro de Serpa”, waarvoor zij Nuno Córte-Real vroeg om een inleiding te schrijven. Dat kwam niet toevallig; Maria Rita was bevriend met de ouders van Corte-Real -ze kende hem dus van kindsbeen af en wist van zijn talent af, jaren voor hij inderdaad een nationale beroemdheid zou worden. Beiden werden dus vrienden en Nuno begon zich toe te leggen op de liederen, die hem door Maria Rita voorgeneuried werden.

Nuno vatte het plan op om die soms eeuwenoude liederen een nieuw leven te geven en onder te brengen in een liederencyclus, die hij “Novissimo Cancioneiro” zou dopen. Het zijn de eerste twee boeken van die collectie, die nu bijeengebracht zijn op deze CD. Zingen zit de bewoners van de Alentejo zozeer in het bloed, dat de “zang van Alentejo” door de Verenigde Naties als werelderfgoed erkend werd. Dat betekende wel dat Nuno enigszins beperkt was in het bewerken van de liederen en dus besloot hij enkel wat nieuwe arrangementen te schrijven, maar vooral heel dicht bij de vertrouwde versies te blijven.

Nu, Nuno is daartoe erg goed uitgerust: hij is niet alleen een begenadigde componist en arrangeur, hij lis ook de oprichter van het Ensemble Darcos, dat de liederen hier uitvoert. Dat ensemble varieert, al naargelang van de behoeften, van duo of trio-formaat tot de volle bezetting van 15 muzikanten, waaronder best wel grote namen, zoals die van violist Gaël Rassaert en cellist Filipe Quaresma, om slechts die twee te vermelden. Aan de vocale kant is er het meer dan dertig stemmen tellende Coro Ricercare, een gezelschap dat, sinds zijn oprichting een kwart eeuw geleden, zonder discussie tot de instituten van de Portugese muziek, weze het klassiek of hedendaags, moet gerekend worden.

Met al die troeven in de hand, werd er gewerkt en gerepeteerd. Er volgde een openluchtconcert in Serpa in de zomer van 2018 en in september trok de hele club voor vier dagen naar een studio in Lissabon waar deze 26 liederen werden ingeblikt en het resultaat is nergens minder dan “zeer goed” en veel vakar nog “verbluffend mooi”: hier worden volkswijsjes vertimmerd en omgebouwd naar onze tijd, maar dan wel met muzikanten en zangers, die in hun discipline tot de absolute top behoren. Wereldwijd, bedoel ik. 68 minuten topmuziek, die ik wàt graag eens live zou meemaken, ergens op een warme septemberavond in Portugal. Jongens toch, dit is mooi!

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Odradek Records

video