MUSIC BY GESTALT – DEBUSSY’S FAWN

Ik krijg hier muziek uit allerlei soms ver uit elkaar liggende genres aangeboden voor het schrijven van een recensie, maar de sound van de plaat “Debussy’s Fawn” van het Californische trio ‘Music By Gestalt’ uit Los Angeles heb ik in mijn 16-jarige carrière als recensent nog nooit voor de kiezen gekregen. Het gaat hier om een louter instrumentale mix tussen progressieve rock met jazz en klassieke muziek die deze band speelt op piano, contrabas, viool en drums.

We kunnen hier al meteen aangeven dat het best aangenaam beluisterbare muziek is die ons wordt aangeboden door pianist Tim Johnson, contrabassist Miller Wrenn en drummer Ben Scanlan. Voor het violistenwerk werd een beroep gedaan op Shalini Vijayan uit Los Angeles die vooral werkt als violiste bij vertolkers van klassieke muziek en kamermuziek.

De zes zelfgecomponeerde instrumentale tracks op “Debussy’s Fawn” zijn geen bewerkingen van de muziek van de Franse impressionistische muzikant Claude Debussy, maar ze verwijzen wel naar de stijl die deze componist hanteerde aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw. De zes nummers zijn goed voor zo’n half uurtje improvisaties en jamsessies tussen de drie bandleden en hun gastvioliste.

“The Frog Song”, “Church Music” en “Debussy’s Fawn” (zie live vertolking op de video) zijn alleenstaande werkjes met voornamelijk virtuoos pianospel van Tim Johnson. Maar daarna volgt er nog een soort van driedelig epos dat “Rabbit In A Snowstorm” heet en dus ‘part 1’, ‘part 2’ en het meest commerciële ‘part 3’ bundelt tot een bijna 16 minuten durende klassiek en soms futuristisch klinkende muziekstuk.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

video