GREG COPELAND – THE TANGO BAR

Het muzikale levensverhaal over folk- en blueslegende Greg Copeland bestaat uit vele episodes. De muzikant uit Los Angeles is sinds meer dan een halve eeuw nauw bevriend met Jackson Browne op wiens platen hij vaak meespeelde. Zelf debuteerde hij op plaat in 1982 met het door Jackson Browne geproduceerde album “Revenge Will Come” maar het feit dat zijn toenmalige platenlabel totaal negeerde om er de nodige promotie voor te maken deed hem beslissen om gedurende 20 jaar uit de muziekbusiness te stappen.

Maar de muziekmicrobe bleef al die jaren sluimeren bij Greg Copeland en aan het begin van deze nieuwe eeuw besloot hij om opnieuw liedjes te gaan schrijven. Het duurde echter tot 2008 vooraleer er een tweede album van deze singer-songwriter op de markt verscheen. Titel van die door zijn goede vriend en topmuzikant Greg Leisz geproduceerde plaat was “Diana And James”.

Diezelfde Greg Leisz speelt nu ook mee op elektrische en akoestische gitaar en op lap steel bij enkele nummers op het nieuwe album “The Tango Bar”, de derde soloplaat van de nu 74-jarige Greg Copeland. Naast de albumtiteltrack staan er nog acht andere songs op deze plaat die allemaal door hemzelf van tekst en muziek werden voorzien. Enkel voor de nummers “Mistaken For Dancing” en “The Tango Bar” kreeg hij compositorische bijstand van repectievelijk Val McCallum en Tyler Chester.

Vier van deze liedjes worden bovendien niet door Greg Copeland zelf gezongen: “Mistaken For Dancing”, “Better Now” en het akoestische “Beaumont Taco Bell” met Greg Leisz virtuoos op pedal steel worden door de 38-jarige zangeres Caitlin Canty op grootse wijze gebracht. De al even mooie albumopeningstrack “I’ll Be Your Sunny Day” heeft de Amerikaanse zangeres Inara George aan de microfoon, enkel instrumentaal begeleid door een piano en contrabas bespeeld door albumproducer Tyler Chester. Inara is de dochter van de in 1979 overleden ‘Little Feat’-frontman en muzieklegende Lowell George en ze vormt ook 50% van de formatie ‘The Bird And The Bee’ naast Greg Kurstin en ze is eveneens een lid van het trio ‘The Living Sisters’, naast Eleni Mandell en Becky Stark.

Greg Copeland zelf excelleert vocaal in de emotionele ballad “Let Him Dream” met Rob Burger op accordeon en pianist David Garza en Madison Cunningham als harmony vocalisten. Ook de intimistische albumtiteltrack “The Tango Bar” brengt hij op onnavolgbare wijze. “Scan The Beast” is een bluesy nummer gezongen door Greg Copeland en met Val McCallum virtuoos op elektrische gitaar. Greg Leisz speelt daarna op elektrische gitaar in het al even bluesy “Coldwater Canyon”. Een opvallende track op deze plaat is het nummer “Lou Reed” dat door Greg Copeland wordt opgedragen aan de in 2013 veel te vroeg overleden singer-songwriter en frontman van ‘The Velvet Underground’.

We kunnen hier tot slot alleen maar concluderen dat deze Greg Copeland nog helemaal niets verleerd heeft van de singer-songwriterstiel en dat hij ondanks het gelimiteerde aantal platen die van hem zijn verschenen daarbij toch alleen maar meesterwerkjes heeft afgeleverd die stuk voor stuk de moeite lonen om te worden aangeschaft en te worden beluisterd, bijvoorbeeld in een intieme ‘Tango Bar’.

(valsam)
“Although only launching his third solo record in a career that started in the early eighties, with the newest album ‘The Tango Bar’ the 74 years old folk and blues musician and singer-songwriter Greg Copeland from Los Angeles has succeeded in delivering only true masterpieces that each deserve to be purchased and listened to, e.g. in a moody and intimate ‘Tango Bar’.“ – www.rootstime.be


Artiest info
Website  
 

Label: Paraply Records
Info: Hemifran

video