INTELLIGENT MUSIC PROJECT IV – SORCERY INSIDE / INTELLIGENT MUSIC PROJECT V – LIFE MOTION

‘Intelligent Music Project’ is een muzikaal project van de Bulgaarse muziekproducer Dr. Milen Vrabevski dat werd opgericht om het culturele en muzikale erfgoed van Bulgarije te vrijwaren. De Bulgaarse muziek en cultuur dient hierbij door eigentijdse muzikanten te worden uitgedragen via het creëren van nieuwe hedendaagse muziek. Het op pop- en rockproducties toegespitste muzikale project en de daar bijhorende opnamestudio in de Bulgaarse hoofdstad Sofia worden gesubsidieerd door het Ministerie van Cultuur van de Bulgaarse republiek.

Het conceptrockalbum “Intelligent Music Project I: The Power Of Mind” was in 2014 de allereerste realisatie van dit team en daarna werden de volgende albums gewoon van een volgnummer voorzien en een andere titel. Zo kwam er eind 2014 het album “Intelligent Music Project II: My Kind O’ Lovin’” en eind 2015 “Intelligent Music Project III: Touching The Divine”.

Daarmee was er echter nog altijd geen einde gekomen aan de creativiteit van Milen Vrabevski en zijn muzikale vrienden, want dit jaar verschenen er ineens twee nieuwe platen waarop de psychedelische rockmuziek opnieuw wordt verheerlijkt in knap georkestreerde tracks waarin natuurlijk overeenkomstig het muziekgenre heel veel keyboards en gitaren een belangrijke rol spelen.

Op “Intelligent Music Project IV: Sorcery Inside” staan twaalf nieuwe tracks die allemaal van teksten en muziek werden voorzien door Milen Vrabevski. Voor het zingen en inspelen van de nummers werden ook nu weer enkele grote namen uit de rockmuziekwereld aangetrokken zoals Simon Phillips, tot 2014 drummer bij ‘Toto’ en Joseph Williams die nog steeds leadzanger van ‘Toto’ is.

Ook Carl Sentans, de leadzanger van de Schotse hardrockformatie ‘Nazareth’, Richard Grisman, de leadzanger van de Londense rockband ‘River Hounds’ en John Payne, voormalig leadzanger van de Britse rockgroep ‘Asia’ zorgen afwisselend voor de zangpartijen op dit album. Op de video’s bij deze recensie kan u twee nummers uit deze vierde projectplaat beluisteren: een live-versie van de song “Love” met zangwerk van Richard Grisman en een audiovideo van de song “Light” waarin Joseph Williams de zang voor zijn rekening neemt.

We zeiden het eerder al: er zijn ineens twee albums verschenen want er is nu ook “Intelligent Music Project V: Life Motion” met alweer twaalf nieuwe nummers afkomstig uit de koker van het Bulgaarse songwriterbrein Milen Vrabevski. De musici die aan de realisatie van dit album hebben meegewerkt zijn grotendeels dezelfde als bij de vierde plaat, alleen is er met Ronnie Romero, sinds 2015 de Chileense frontman van de door ex-‘Deep Purple’-gitarist Ritchie Blackmore opgerichte Britse rockgroep ‘Rainbow’ een uitzonderlijk goede leadzanger bijgekomen die hier op 9 van de 12 songs de zangpartij voor zijn rekening neemt.

Uit deze vijfde plaat selecteerden we het nummer “Every Time” met zang van Ronnie Romero en Richard Grisman om op video in een live-uitvoering mee te geven. Deze twee heel professioneel klinkende albums zullen ongetwijfeld in de smaak vallen bij de fans van de muziek van alle hierboven vermelde rockgroepen en dat zijn er tot nader order nog altijd heel veel.

(valsam)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Intelligent Music

video