FIREBALL STEVEN – THUNDER & LIGHTNING

Tijdens het voorbereidende werk voor het schrijven van dit verhaal stootte ik op onze eigenste ‘Rootstime’-website op een recensie uit 2005 van het eerste album “Rockabilly Done Right” van de Zweedse rockabilly-artiest ‘Fireball Steven’, in eigen land en in zijn woonplaats Marstrand beter gekend onder zijn paspoortnaam Nic Steven Nilsson.

Deze nu 43 rock’n’roll-fanaat bracht daarna in 2009 nog een plaat uit die “The Many Sides Of Fireball Steven” als titel kreeg. Ook op ‘YouTube’ kon ik ettelijke filmpjes vinden van live-optredens van deze frontman van de formatie ‘The Hale Bops’, maar zijn entree in de rockwereld maakte hij al in 1979 als twaalfjarig kereltje en sinds 1991 trad hij in Zweden op onder de naam ‘Uncle Nic & Alternators’ waarmee resoluut voor de rockabilly-richting werd geopteerd.

Die ‘old school’-rockabilly vormt ook anno 2020 nog de basis van de liedjes die hij opnam voor zijn nieuwste album “Thunder & Lightning”. Enkel het nummer “Rheumatism Baby” is een eigen compositie met daarnaast twaalf coverversies van liedjes die geselecteerd werden uit de lange gechiedenis van de rockabilly-muziek.

De eerste song op deze constant swingende cd is het nummer “Comanche Rock’n’Roll” dat voor het eerst in 2001 door Larry Manuel werd opgenomen op zijn plaat “Memphis Rockabillies, Hillbillies & Honky Tonkers”. De albumtiteltrack “Thunder & Lightning” is een uit het gospelgenre afkomstige song van ‘Tooter Boatman & The Chapparals’ uit 1980. Uit mijn geboortejaar 1956 stamt de song “Uh Babe (Huh Babe)” van Luke McDaniel en twee jaartjes later zong Cliff Blakely het nummer “Get Off My Toe”.

Nog een jaartje later verscheen het liedje “Whirlpool” van Ernie Barton op een door ‘Sun Records’ uitgebrachte plaat. ‘Sun Records’-liedjes zijn trouwens de favoriete nummers van ‘Fireball Steven’ maar hij kent zijn genreliedjes door en door en dat bewijst hij door ook het nummer “Little Miss Linda” van Mac Curtis uit diens album “Grandaddy’s Rockin’” te coveren. Terug naar 1956 voor de song “Is There No Love For Me, Love?” van Johnny McAdams en ook het door ‘Sun Records’ uitgebrachte nummer “Flame Of Love” van Sonny Burgess dateert al van meer dan een halve eeuw geleden.

In 1957 bracht rockabilly-ster Ronnie Self de song “Black Night Blues” uit en “Fireball Steven’ pikte het nummer nu weer op voor zijn nieuwe album. Als laatste coversong werd gekozen voor het uit hetzelfde jaar afkomstige “Everybody’s Body”, een liedje van George Hamilton IV. Rockabilly-liedjes duren nooit heel lang en dat respecteert ‘Fireball Steven’ ook want de dertien nummers op het album “Thunder & Lightning” zijn er na amper 32 minuten allemaal doorgejaagd. Als je op al deze swingende tracks hebt zitten dansen zal de verpozing na al dat zweten echter meer dan welgekomen zijn. En je kan daarna toch gewoon op de replay-knop duwen voor alweer een half uurtje dansen en genieten.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Rhythm Bomb Records

video