LUTHER BLACK AND THE COLD HARD FACTS – LUTHER BLACK AND THE COLD HARD FACTS

Het gezegde ‘je bent nooit te oud om te leren’ wordt hier nog maar een volledig bewaarheid door de Amerikaanse countryrockzanger en songschrijver Rick Wagner die onder zijn pseudoniem ‘Luther Black And The Cold Hard Facts’ een gelijknamige debuutplaat heeft opgenomen en op de markt gebracht. Rick Wagner heeft intussen zijn 60e verjaardag gevierd en moest dus tot 2020 wachten om de wereld met zijn liedjes te laten kennismaken.

Voor wie houdt van de muziek van legendarische countrysterren als Guy Clark of Townes Van Zandt zal deze eerste plaat van ‘Luther Black And The Cold Hard Facts’ een zeer aangename ervaring vormen. In twaalf nummers leren we dat deze muzikant uit Maplewood, New Jersey heel mooie liedjes kan schrijven. Tien nummers op de plaat werden van tekst en muziek voorzien door Rick Wagner zelf en met zijn keuze voor het op de 1e video te beluisteren “I’m So Lonesome I Could Cry” van Hank Williams als enige coversong bewijst hij eveneens zijn kennis over het betere historische werk in dit muziekgenre.

Het door zijn leadgitarist Matt Wissler gecomponeerde rockliedje “Backroads” past eveneens perfect op de tracklijst van deze plaat. Er wordt echter afgetrapt met een bijna akoestisch countrydeuntje dat “59” heet en allicht naar Rick’s leeftijd van vorig jaar verwijst. Rick Wagner speelt op bijna alle instrumenten die bij deze liedjes te horen zijn, met enkel Jonathan Kampner op drums bij vijf tracks, Van Romaine op drums en Lance Doss op leadgitaar bij de stevige rocksong “Trouble”, Rebecca Weiner Tompkins op viool bij het knappe nummer “World Won’t Wait” en de reeds vernoemde Matt Wissler op mandoline bij “59” en op leadgitaar bij de door hemzelf geschreven song “Backroads”.

Op de tweede video bij deze recensie kunt u luisteren naar het nummer “Hold You In My Arms Tonight”, onze persoonlijke favoriete track op dit album, naast de bluesy ballad “Proof” en “World Won’t Wait’. Herinneringen aan het werk van ‘The Eagles’ duiken op bij de songs “The Ghost That’s Chasing Me” en “Under The Influence Of Love” en Bob Dylan had de componist van de nummers “Longer Than A Country Mile” en “Lonesome Valley Blues” kunnen geweest zijn. Een debuutplaat op je zestigste: ik denk dat we dit nooit eerder al gehad hebben, maar al bij al was “Luther Black And The Cold Hard Facts” wel een leuke en aangename verrassing.

(valsam)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Wire & Wood Productions

video