FRETLAND – FRETLAND

Nadat er al meerdere singles op de markt werden gebracht door de reeds in 2016 opgerichte Amerikaanse formatie ‘Fretland’ uit Snohomish, Washington vond deze indie folk- en rockformatie rond de nu 27-jarige leadzangeres Hillary Grace Fretland, drummer Kenny Bates, gitarist Luke Francis en bassist Jake Haber dat de tijd rijp was om na een geslaagde fundraising met een volwaardige debuutplaat op de proppen te komen, inclusief al de reeds uitgebrachte singles.

Dat dit album voor ons nog maar een eerste aangename kennismaking met de passievolle zang en het uitstekende songschrijverswerk van Hillary Grace Fretland vormt zal misschien verbazen, maar dat er nog vele platen van dit kwartet zullen volgen staat volgens ons buiten kijf. De Americana-sound die deze band produceert ligt dezer dagen bijzonder goed in de markt en ook de soms opvallende gelijkenissen met werk van de Zweedse Söderberg-zusjes van ‘First Aid Kit’ zal hen in de toekomst geen windeieren leggen. Songs als “Hands”, “Garden” en “4th Of July” illustreren het hoe en waarom van deze vergelijking.

Maar het gegeven dat er op dit elf songs bevattende album geen enkel zwakker nummer te vinden is vinden wij nog belangrijker. Je kan van bij de eerste noot van de openingstrack “Long Haul” (zie 1e video) tot de 52 minuten later volgende laatste noot van de akoestische slotballad “Say It Well” mateloos genieten. Er zijn de harmonieuze zangpartijen van Hillary Grace Fretland, soms met haar twee jaar jongere zus Kara Belle die intussen de groep verliet voor een solocarrière, naast de melodieuze en soms melancholische muziek die deze vier muzikanten van ‘Fretland’ daarbij spelen.

“Long Haul” was ook de eerste single van deze groep, gevolgd door het wondermooie op de tweede video te beluisteren “Have Another Beer”, waarna “Black & Gold”, “Must’ve Been Wild” en het onlangs verschenen nummer “Heaven” nog volgden. Maar eigenlijk zijn alle elf tracks geschikt om een plaatsje in de hitlijsten op te eisen. De voornaamste kandidaten hiervoor zijn volgens ons de nummers “Hands”, “4th Of July” en “Say It Well”.

‘Fretland’ stond een paar maanden helemaal klaar om naar Europa af te reizen voor een uitgebreide tournee met 22 optredens. Het verdoemde coronavirus stak daar ondertussen echter een serieuze stok voor. Maar wat toen niet was kan zeker nog komen en dat ze met open armen zullen worden ontvangen zal u ook al wel hebben kunnen afleiden uit bovenstaande lovende recensie over hun schitterende debuutplaat.

(valsam)

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
:FRETLAND
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

label: Fretland / Tone Tree Music

video