M. WARD – MIGRATION STORIES

De 46-jarige Amerikaanse singer-songwriter en gitarist Matthew Stephen Ward uit Portland, Oregon is bij het muziekminnende publiek natuurlijk veel beter gekend onder zijn artiestennaam ‘M. Ward’. Hij is een muzikant die van vele markten thuis is en komt op zijn soloplaten met folk-, blues- en rockmuziek. Binnen het rockcircuit is hij eveneens een zeer gewaardeerde muzikant en zo belandde hij dan ook bij de superrockformatie ‘Monsters Of Folk’ naast Conor Oberst en Mike Mogis (‘Bright Eyes’), Jim James (‘My Morning Jacket’) en Will Johnson (‘Centro-matic’ en ‘South San Gabriel’).

Daarnaast speelde M. Ward ook mee op platen van allerlei andere artiesten zoals o.a. Cat Power, Neko Case, Jenny Lewis, Norah Jones, ‘Bright Eyes’ en ‘My Morning Jacket’. Bovendien vormt hij sinds 2008 met zangeres en actrice Zooey Deschanel het succesrijke duo ‘She & Him’ waarmee reeds zes albums werden opgenomen en vaak bekende nummers van een specifieke coverversie worden voorzien.

M. Ward debuteerde op plaat in 1999 met het album “Duets For Guitars #2” en daarna volgden nog negen andere soloplaten met als laatste realisatie “What A Wonderful Industry” uit 2018. Nu nam hij echter in het Canadese Montreal zijn tiende studioalbum op dat de titel “Migration Stories” kreeg en uit elf tracks is samengesteld.

Op de video bij dit verhaal kunt u gedurende 18 minuten genieten van een akoestische live-set van M. Ward waarin hij vijf nummers uit deze nieuwe plaat brengt: “Migration Of Souls”, het heerlijke “Coyote Mary’s Traveling Show”, “Heaven’s Nail And Hammer”, het instrumentale “Steven’s Snow Man” en het prachtige “Along The Santa Fe Trail”, de enige coversong op dit album en oorspronkelijk een cowboyliedje uit 1955 van ‘The Sons Of The Pioneers’, een Amerikaanse countrygroep uit Los Angeles.

Twee opvallende namen in het lijstje van de meespelende muzikanten op “Migration Stories” zijn die van Richard Reed Perry en Tim Kingsbury, twee leden van de Canadese indierockband ‘Arcade Fire’, naast percussionist Will Lee en violiste Amanda Lawrence. Voor de openingstrack “Migration Of Souls” kon hij rekenen op de backing vocals van het Ierse folk- en countryduo ‘The Lost Brothers’. Het gitaarwerk bij elke song is natuurlijk afkomstig van M. Ward zelf die de liedjes in zijn gekende ‘lo-fi’ en ‘laid back’-zangstijl brengt. Enkel het stevig rockende “Unreal City” met leuke backing vocals van de ‘Arcade Fire’-boys kan misschien als een wat vreemde eend in de bijt benoemd worden.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: M. Ward Records / ANTI-
distr.: PIAS

video