BAXTER DURY – THE NIGHT CHANCERS

We durven te vermoeden dat de Engelse rock- en popmuzikant Baxter Dury de steeds terugkerende referenties naar zijn beroemde vader Ian Dury ondertussen wel een beetje beu zal zijn. Deze 48-jarige vertolker van indie rock en alternatieve popsongs heeft sinds het begin van deze eeuw zijn eigen strepen in de muziekwereld meer dan verdiend. In 2002 debuteerde hij op plaat met het album “Len Parrot’s Memorial Lift” en in 2017 verscheen zijn vijfde soloplaat onder de titel “Prince Of Tears”.

Uit zijn recent op de markt gekomen zesde album “The Night Chancers’ werden in de voorbije maanden al twee nummers op single uitgebracht. Het zijn de twee songs die u op de video’s bij deze recensie kunt beluisteren: het zeer dansbare “I’m Not Your Dog” met Franstalige backing vocals en het funky “Slumlord” met een intro en baslijn die van David Bowie’s “Let’s Dance’” werd ontleend.

Wij denken dat de vergelijkingen tussen de muziek van Baxter Dury op deze plaat met het vroegere werk van zijn vader weer onvermijdelijk zullen opduiken in tal van recensies, al dan niet terecht. In zijn onmiskenbare ‘Cockney’-Engels en soms op Leonard Cohen en Serge Gainsbourg lijkende vertelstijl brengt hij in de nummers “Saliva Hog”, “Samurai” en ”Sleep People” verhalen over het nachtleven en over de dingen die hij daarin heeft ervaren.

Cynisme, ‘tristesse’ en ‘je m’en foutisme’ zijn nooit veraf in de songteksten van Baxter Dury. Muzikaal kwamen wij vooral onder de indruk van de bas- en drumbeats bij de songs “I’m Not Your Dog”, “Carla’s Got A Boyfriend” en “Hello, I’m Sorry”, maar ook de blaffende hondenintro bij de mooie albumtitelsong “The Night Chancers” is een unieke vondst. Het ontwaken na een zwoele en zware nacht werd het centrale thema van de song “Daylight”, een intrigerende ballad met heel veel strijkers en een geweldig koortje in de harmony vocals. Na amper een half uurtje uitstekende muziek wordt hier met het nummer “Say Nothing” al definitief afscheid genomen, echter niet zonder het veelvuldig herhalen door het koortje van de zin ‘Baxter Loves You’. Wees maar gerust: wij ook van hem, hoor!

(valsam)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Heavenly Recordings / Le Label - PIAS

video