JACK BESSANT – LUCKY MOUNTAIN

 

“ This album is something of a catharsis, confronting an intensely
personal subject that has been buried deep… “

Jack Bessant is de bassist en een van de oprichters van de legendarische Britse rockband Reef. Reef was afkomstig uit Butleigh, nabij Glastonbury. De groep werd in 1993 opgericht door de zanger Gary Stringer, gitarist Kenwyn House, bassist Jack Bessant en drummer Dominic Greensmith. Na eerst kort Naked geheten te hebben, veranderden ze hun naam definitief naar Reef. Reef was in 1997 succesvol met de release van hun tweede album 'Glow', dat in de week van de release rechtstreeks naar #1 in de Britse albumcharts ging. Reef ging in 2018 op pad met collega-bands The Wild Hearts en Terrorvision en was ook druk bezig met hun eigen shows. Naast Reef was Bessant als bassist en singer-songwriter ook solo actief en met Gary Stringer als StringerBessant en Them Is Me.

Jack groeide op een aardbeienboerderij in West Country (South West England, met als grootste stad Bristol), waar hij zijn eigen jonge gezin grootbracht. Hij heeft met vrienden gewerkt aan de muren van de 14e-eeuwse boerderij om zijn huis terug te kunnen laten ademen, net zoals hij zijn muziek probeert te laten ademen, wat resulteert in een geluid dat eerlijk en organisch is.

Van zijn meest recente solo oeuvre en een van de releases van dit jaar, is ‘Lucky Mountain’, verre van een duister album en het hoogtepunt van een lange afgelegde weg. Het album is een ​​soort catharsis, een confrontatie met een intens persoonlijk onderwerp (de zelfmoord van zijn broer) dat diep begraven is. Het resoneert met een rijk tapijt van emoties. Van de treurige melancholische folkrockharp, via opzwepende baslijnen en stuwende gitaar, tot de hoge tonen van soulvolle harmonieën, met het warme gekraak van Noorse houtkachel in zijn boerderij, waar de opnames gebeurden en die de achtergrond vormt voor de muziek. Jack's doel met dit 8-track album was simpel: “Ik hoop dat mensen zich gerustgesteld voelen en er iets positiefs uit halen. Een gevoel van gemak, een gevoel van vrijheid…”.

Alle acht nummers zijn geschreven, werden opgenomen en geproducet door Jack. De mix deed Bruno Ellingham (Massive Attack, New Order, Elbow, Spiritualized) en de mastering Matt Colton (Arctic Monkeys, James Blake, Thom Yorke, Coldplay).

Met de nummers uit de ‘Peacemaker’ EP “Slow Burning Angel” en de titelsong opent ‘Lucky Mountain’. Waar de opener een rustig folky/country nummer met groovende harmonica en mooie harmonieën is, is “Peacemaker” eerder een rockend nummer met een repetitieve boodschap. Heel ingetogen klinken “Dusty Quarry Days”, “Stack Up the Beers” en “Save One Kiss”. “Big Bus” laat na enkele noten vermoeden dat Jack nog even in dezelfde stemming blijven wil maar, “Lucky Mountain” de titelsong, klinkt alsof de top bereikt wordt en de stemming zal omslaan. Turend naar de lichtstralen die hem beroeren,  sluit Jack met “Rays of Light” zijn album af.

Voor Jack Bessant blijft het een druk en bewogen jaar. Na ‘Peacemaker‘ en ‘Lucky Mountain’ beeindigt hij met de EP ‘Brother Thunder’ zijn reis af. Dat het een erg bewogen en emotionele tijd was, laat hij in de nummers horen. 

“ The songs on 'Lucky Mountain' show that it was a very agitated and emotional time for Jack Bessant… “ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

Release: 14/08/2020

 

Album track list: 01. Slow Burning Angel - 02. Peacemaker - 03. Dusty Quarry Days - 04. Stack Up The Beers - 05. Save One Kiss - 06. Big Bus - 07.
Lucky Mountain - 08. Rays of Light / Words/music © 2020 by: Jack Bessant, except (1) music w/ George Drakoulias - Produced by: Jack Bessant | Album line-up: Jack Bessant: vocs, harmonica, & Marc MacNab-Jack, Dave Haggerty (SPEX), Julian Bath (JOOLS), James Stewart, Tommy Williams, Martin Badder, Bruno Ellingham

Discography Jack Bessant: | Brother Thunder (EP) [autumn 2020] | Lucky Mountain [august/2020] | Peacemaker (EP,2#) [july 2020] | …Been Notified, w/The Chedder Experiment Band [02/2020] | Yard, by StringerBessant [2010] | w/Reef (vocals, instruments & performance, writing & arrangement): How I Got Over ‎[2016] | Live At St. Ives [2016] | The Best of Reef (compilation) [2008] | Together [2003] | Getaway [2000] | Rides [1999] | Glow [1997] | Yer Old (single,4#) [1997] | Replenish [1995] |The Purple Tape (demo) [1993] |

 

Artiest info
Website  
 

Label: CHEDX Records / High Head Recordings

video