MAMA’S JASJE – 30 JAAR MAMA’S JASJE – DE JAREN VAN VERSTAND

We hebben voor een keertje wat Nederlandstalig werk in de cd-speler gestopt ter gelegenheid van de release van het dubbelalbum “30 Jaar Mama’s Jasje – De Jaren Van Verstand”. In 1989 begon singer-songwriter Peter Vanlaet aan een muzikaal avontuur waarvan hij indertijd de omvang nooit had kunnen inschatte. Hij is dus in de 30-jarige periode altijd het boegbeeld van ‘Mama’s Jasje’ gebleven, maar in die tijdspanne waren er ook drie andere muzikanten die deel uitmaakten van deze Vlaamse popgroep: van 1994 tot 2002 was er gitarist Gunter Van Campenhout, daarna tot 2006 Jan Vanlaet (broer van) waarna Gunter Van Campenhout terugkeerde tot 2010. Na diens vertrek kwam Jan Schepens nog even zijn rol overnemen in 2011 en 2012, maar daarna was het enkele Peter Vanlaet die solo bleef optreden als ‘Mama’s Jasje’.

In 1990 brak ‘Mama’s Jasje’ door in Vlaanderen met het nummer “Zo Ver Weg” (zie live vertolking op de 1e video). Guus Meeuwis coverde de song in 1996 en scoorde er een hit mee in Nederland. In de volgende twee jaar werden er drie albums opgenomen en scoorde de groep meerdere hits met o.a. “Teken Van Leven”, “Regenboog”, “Een Nacht Alleen” en “Doe Het Licht Maar Uit”.

Het liedje “Als De Dag Van Toen” (zie 2e video), een Vlaamse versie van de hitsong die Reinhard Mey in de Nederlandse hitparade had gebracht, lanceerde ‘Mama’s Jasje’ opnieuw in 1997 en ze wonnen ‘De Zomerhit 1997’ met dat nummer. Ook opvolger “Laat Me Alleen”, een hit voor Rita Hovink in Nederland en een vertaling van het originele “Pazza Idea” van Patty Pravo uit 1973, deed het nog uitstekend met een verblijf van bijna vier maanden in de hitlijsten.

Peter Vanlaet bracht in die jaren ook enkele minder succesrijke soloplaten uit maar de albums van ‘Mama’s Jasje’ bleven al die tijd uitermate goed verkopen, in zoverre dat twee hommage-cd’s elk platina-verkoopcijfers haalden en de groep in totaal meer dan 1,5 miljoen platen over de toonbank kon laten gaan.

Op het dubbelalbum “30 Jaar Mama’s Jasje – De Jaren Van Verstand” staan niet toevallig ook dertig liedjes met op de eerste schijf een bloemlezing van tien van hun hits en ook tien opmerkelijke coverversies van nummers van andere artiesten. Daarbij rekenen we “Eén Nacht Alleen” van ‘Doe Maar’, “Laat Je Hart Slaan” (“Let Your Love Flow” van ‘The Bellamy Brothers’), “Nathalie” van Gilbert Bécaud, “Zeven Anjers, Zeven Rozen” van Willy Sommers en “Linda” van Will Tura. Ook de beste coverversies van nummers van Karen Damen, Gene Thomas, Regi Penxten, André Hazes, Sean Dhondt en ‘The Starlings’ die Peter Vanlaet tijdens het begin dit jaar op televisie uitgezonden muziekprogramma ‘Liefde Voor Muziek’ zong kregen een plaatsje op deze eerste cd.

De tweede cd van deze dubbelaar is eigenlijk gewoon de nieuwe plaat “De Jaren Van Verstand” van ‘Mama’s Jasje’ met tien nieuwe songs die door Peter Vanlaet werden gecomponeerd. En daarmee bevestigt hij eigenlijk gewoon dat hij nog lang niet zinnens is om er mee op te houden en minstens nog eens tien jaar aan het bestaan van ‘Mama’s Jasje’ zou willen toevoegen. Alvast onze oprechte felicitaties voor hun prestaties en doorzettingsvermogen in de vorige drie decennia.

(valsam)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Warner Music Benelux
distr: PIAS

video