FIOLMINISTERIET - ET NYT LIV

“Het Ministerie van Violen”…het is voorwaar een fijne benaming voor een band van klassiek geschoolde muzikanten die hun gemeenschappelijke liefde voor oude volkswijsjes belijden in trio-vorm. Celliste Kirstine Elise Pedersen, violiste Kirstine Sand en altvioliste/zangeres Ditte Fromseier ontdekten dat gemeenschappelijke gevoel en besloten daar iets mee te doen. De titelloze debuutplaat van het drietal was een verzameling oude folksongs en klassieke muziekjes, aangepast een de strijkerstrio-formatie, maar voor hun nieuwe plaat, nog maar de tweede sinds de oprichting van het trio, nu toch al tien jaar geleden, werden de meeste nummers door (een van) de drie zelf geschreven.

Overigens waren de dames niet echt meer onbeschreven bladen, toen ze met dit trio startten: Sand had al een soloplaat (“The Dancing Couple”) uit, Fromseier had al gescoord in duo met gitarist Sigurd Hockings, met wie ze al in Himmerland speelde en met de band Habbadam en Sand en Pedersen samen waren deel van Svestar, een kwartet dat ook twee heel mooie platen naliet. Daarnaast mag ook vermeld worden dat celliste Pedersen ook in het klassieke wereldje overeind blijft en geregeld met “heuse” klassieke orkesten optreedt.

Enfin, de dames weten van wanten en dat is op deze nieuwe plaat goed te horen: ze maken nu eigen dingen, recht uit het eigen leven geplukt. Zo kreeg opener “Riga Balsam” als titel de naam van een drankje dat nogal populair is in Letland, waar Fromseier op studiereis was met haar studenten van de Danish National Academy of Music. De Titeltrack werd door Pedersen geschreven, met Sand en haar “Nieuw Leven” als inspiratie.Sand zelf schreef dan weer “Hot Summer” en “Nordland” op basis van indrukken die ze opdeed op een hete zomerdan en een ijzig koude winterdag. Fromseier schreef een bruiloftsmars voor haar broer (“Guris Brudemarch” en vertaalde indrukken van een Zweedse zomer in “Svensk Sommer”.

Bij de “geleende” melodieën vinden we “Så Tag Mit Hjerte”, een melodie van de Noorse violiste Sigrid Moldestad en een tekst van de Deense schrijfster Tove Ditlevsen. Er zijn twee Amerikaanse wijsjes onder de titel “Ruthie’s Delight” en de Deense neo-romantische dichter Sophus Clausen schreef zowat een eeuw geleden de tekst van “Kan du drømme med mig”, waarvoor Fromseier nu de muziek bedacht. Met “Flyv Fugl Fluv” doet ze nog straffer: die tekst van Christian Winther is bijna tweehonderd jaar oud Helemaal Deens en traditioneel is dan weer “Sorgen”, terwijl “Floating Heads” helemaal hedendaags is en geïnspireerd door de inwoners van Basel -Pedersen verbleef er een tijdje-, die in de Rijn springen en zich laten meedrijven met de stroming. Een mens is een bijzonder beestje, toch?

Hoe dan ook, Fiolministeriet heeft een bijzonder mooie tweede plaat uit en mij maakt het niet uit of je dit nu klassiek, kamermuziek of folk wil noemen: luisteren, dàt is de boodschap!

(Dani Heyvaert)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Go Danish
distr.: Xango

video