BOBBY MITCHELL – TRY ROCK AND ROLL

Het Britse platenlabel ‘Jasmine Records’ heeft zich ondertussen een stevige reputatie opgebouwd als verantwoordelijke voor het uitbrengen van stokoude muziek die je zelfs met heel veel moeite niet meer op de conventionele platenmarkt kan terugvinden. Wij zijn daarom dan ook altijd zeer blij om de cd’s van het retrolabel hier te mogen ontvangen voor het schrijven van een korte recensie en zo de vaak geheel onterecht vergeten vertolkers weer onder de aandacht van het muziekminnende publiek te kunnen brengen.

Vandaag zullen we het hier hebben over Bobby Mitchell, een R&B- en rock’n roll-zanger uit New Orleans die in het zuiden van Amerika vooral zeer populair was in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw. Hij begon in de fifties als leadzanger bij de toen enkel uit tieners samengestelde ‘do-wop’-groep ‘The Toppers’. Uit die periode staan er twaalf liedjes uit 1953 en 1954 op deze verzamelplaat met de songs “Baby’s Gone” en het jazzy “The Wedding Bells Are Ringing” als relatief meest bekende nummers. De songschrijver van die toenmalige nummers was haast altijd Lloyd Bellaire.

Vanaf eind 1954 werden ‘The Toppers’ ontbonden en ging Bobby Mitchell verder als soloperformer. De liedjes die hij sindsdien opnam werden heel vaak gecomponeerd door Dave Bartholomew, een Amerikaanse orkestleider, producer, componist en arrangeur uit New Orleans die later vooral faam verwierf als vaste songschrijver voor Fats Domino en als componist van diens wereldhits “Ain’t That A Shame”, “I Hear You Knocking”, “Blue Monday”, “Let The Four Winds Blow”, “It Keeps Rainin’”, “My Girl Josephine” en “One Night” waarmee Elvis Presley in 1958 zich naar de top van de hitparade zong.

De enige echte grote hit voor Bobby Mitchell als soloartiest was “Try Rock’n’Roll” in 1956, maar op deze verzamelaar kunt u eveneens zijn uitstekende versies horen van de nummers “You Always Hurt The One You Love”, de hit van Clarence ‘Frogman’ Henry en van “I’m Gonna Be A Wheel Someday” waarmee Fats Domino één van zijn grootste hits scoorde.

Robert Jones (Bobby) Mitchell werd in New Orleans geboren op 16 augustus 1935 en hij overleed er ook op amper 53-jarige leeftijd op 17 maart 1989 aan de gevolgen van een ernstig nierfalen. De sound van al zijn zeer dansbare liedjes zal bij beluistering ongetwijfeld uw vergelijking met de songs en speelstijl van Fats Domino oproepen, maar dat is tot nader order nog altijd een zeer eervolle zaak in de wereld van de R&B- en rock’n’roll-muziek uit New Orleans.

(valsam)


Artiest info
Website  
 

Label: Jasmine Records