BAND OF HEYSEK – JUKE MY JOINT, feat. R.L. BOYCE (2020) / I’M GLAD I MET YOU (2019) / SHOVEL & MATTOCK (2017)

 

“ De smerigste blues van de hedendaagse Tsjechische blues
wordt gespeeld door het Brno-trio, Band of Heysek... “

“Brno is de grootste stad van Moravië en de tweede stad van Tsjechië. Ze telt 390.000 inwoners en ligt aan de samenvloeiing van de rivieren Svitava en Svratka. Brno vormt het politieke en culturele centrum van de Zuid-Moravische Regio…”

Band of Heysek verzamelde in 2015, drie bevriende muzikanten van verschillende bands in het Tsjechische Brno. Hun eerste optreden in 2016 op het Eurotrialog Festival in Mikulov in de regio Zuid-Moravië, was zo’n succes dat ze onmiddellijk een uitnodiging kregen voor het volgende jaar. Sindsdien hebben ze concerten gegeven in clubs en festivals, vooral in Tsjechië, maar ook in Polen, Bosnië en Slowakije; waaronder in The Smokie in Ostrava en tijdens het beroemde Blues Alive (2017).

Het debuutalbum ‘Shovel & Mattock’ (Indies Scope 9/2017) kreeg lovende kritieken en opende daarmee de poorten van clubs en festivals voor de band. In het voorjaar van 2019 namen ze hun tweede album ‘Im Glad I Met You’ (Indies Scope 9/2019) op in het Orlické-gebergte in een vakwerkhuis. Ook de Bosnische keyboardvirtuoos Omer Blentić, die regelmatig bij de band komt tijdens speciale concerten, tours of opnames, speelde een grote rol op dit album.

In het najaar van 2018 vergezelde de band een drietal blues mannen uit Mississippi op een Tsjechisch-Poolse minitour, met een stop tijdens Blues Alive Festival in Šumperk. In de zomer van 2019 speelde de band tijdens het Amerikaanse North Mississippi Hill Country Picnic festival. Aan het einde van hun tour bezochten ze de opnamestudio in Water Valley waar ze Kenny Brown en R.L. Boyce (genomineerd in 2017 voor een Grammy Award in de categorie “Blues”). Met hen namen ze hun derde studio album ‘Juke My Joint’ op.

SHOVEL & MATTOCK (2017)

Label: Indies Scope - VIDEO

Het debuutalbum van de Band of Heysek, getiteld ‘Shovel & Mattock’ uit 2017, is “een afdruk van de rauwheid van de blues, die een aanzienlijke hoeveelheid improvisatie, "vuil" en imperfecties bevat”. Het trio onder leiding van Honza Švihálek werd in 2015 gevormd op basis van het ter ziele gegane rap/blues-project Nuck Chorris Gang kreeg de naam Band of Heysek.

De zanger, songwriter en gitarist Jan Švihálek is niet alleen een icoon van de Brno blues-scene en heeft ook opgetreden in een aantal bands. Hij ontmoette zijn huidige teamgenoten, drummer Lukáš Kytnar en bassist Mojmír Sabolovič, niet alleen in de Nuck Chorris Gang, maar ook in ensembles zoals de Hoochie Coochie Band, Kulturní úderka, Dura & Blues Groove, Tady To Máš en anderen. Met de titel van het album ‘Shovel & Mattock’ (schop & howeel) beschrijven ze precies welke muziek ze maken. “Vuile pedaalmuziek” legt drummer Lukáš Kytnar uit, “Ik weet niet of het de meest vuile blues is die we ooit hebben gespeeld. Het is gewoon een soort natuurlijke uitkomst van ons eeuwenoude inzicht in muziek, dat met de huidige kleine line-up gemakkelijk te “vertalen” is naar de realiteit…".

Tijdens de opname probeerden de leden van de Band of Heysek zoveel mogelijk authenticiteit en gevoel over te brengen op het album. “We hebben alles live in de studio opgenomen, inclusief zang. Daarnaast werden alleen zang en enkele solo’s gespeeld. Op de tracklist staan enkel eigen nummers…” zegt Lukáš Kytnar.

De nummers zijn te “verdelen” in twee groepen. De rauwe, vuile rockende blues, in nummers als de opener “Jazz Notes”, “Feels Like Fire”, “Black Hair Blues”, “Mama Do Me Right” en “Apple Tree”. En, de wat rustigere en meer gevoelige nummers als “Gasonline”, "Do What I Want”, “Talk About Blues”, “You´re So Mad” en “Where They Meet”. Samengevat, of hoe rauw en vuil blues zijn kan…

I’M GLAD I MET YOU (2019)

Label: Indies Scope - VIDEO

Het basistrio van de Band of Heysek (Švihálek, Kytnar & Sabolovič) werd hier aangevuld met toetsenist Omer Blentić (professor aan de Muziekacademie van Sarajevo) en de opnames gebeurden in een onconventionele omgeving. Een paar dagen verhuisde de band daarom samen met de soundmaster Bronek Šmid, naar een vakwerkhuisje in het Adelaarsgebergte. Het trio was er immers van overtuigd dat de sfeer van de omgeving ook een belangrijke rol speelde in de uiteindelijke vorm van het nieuwe album. Er werden in totaal vijftien nummers opgenomen, maar slechts elf daarvan verschenen in hun basisvorm op het album. Het resterende kwartet van nummers (waaronder het meer dan acht minuten durende “My Baby Gotto Go”, dat niet in het format “paste”) werd alleen aangeboden op het dubbele vinyl die er ook uitgebracht werd.

Omdat de opname van ‘I'm Glad I Met You’ goed aansluit met hun debuutalbum, is het mogelijk om de belangrijkste inspiratiebron ervan te horen, de specifieke blues stijl uit het Hill Country-gebied van Mississippi. Met de boogie “Don't Break It Down” starten ze er sterk en aanstekelig mee. “Muddy Rivers” is een dromerig intermezzo en “Nothing Is White” een rocker waarbij de blues even afgezworen worden. Professor Omer Blentić kan op een zeer traditionele manier Hammond spelen. Functioneel dis harmonieus, humeurig en met zenuwslopende beats en solo’s zoals in “Talkin' To My Devil” of à la The Doors in “Meet Me”. Blentić is echter ook geweldig in meer traditionele nummers op elektrische piano zoals in “Truck”. “About Jamie” past meer in hun oude concept, “The Band” is de wat meer poppy kant van BoH en “Fade Away”, de afsluiter, een mooi verlengde. 

De band blijft rauwe, moderne blues produceren, geïnspireerd op hedendaagse muziek uit de Mississippi Delta en bands als T-Model Ford, Junior Kimbrough en RL Burnside. ‘I'm Glad I Met You’ en de passie voor de Hill Country blues zorgden ervoor dat Band of Heysek in de zomer van 2019 naar de North Mississippi Hill Country Picnic afreisde, waar ze op dit Amerikaanse festival speelden. De band gebruikte hun reis ook als een kans om opnieuw op te nemen. Ze spraken daar in de studio af met twee exclusieve gasten (Kenny Brown en R.L. Boyce)…

JUKE MY JOINT, feat. R.L. BOYCE & KENNY BROWN (2020)

Label: Indies Records

De aanwezigheid van het Brno-trio (schrijver, zanger en gitarist Jan Svihalek, drummer Lukas Kytnar en bassist Mojmir Sabolovic) in de afgelopen zomer 2019 op een van 's werelds meest gerespecteerde blues bijeenkomsten, het North Mississippi Hill Country Picnic én, hun afspraak met blues mannen R.L. Boyce, Kenny Brown en Robert Kimbrough resulteerde in het album ‘Juke My Joint’. De tweedaagse live analoge opnamesessie gebeurde in Water Valley, een stad met iets meer dan 3000 inwoners, in de staat Mississippi, nauwelijks 70 mijl ten zuiden van Memphis.

R. L. Boyce is een (64-jarige) Grammy-genomineerde blueszanger, songwriter en gitarist, geboren en getogen in Como, Mississippi, Verenigde Staten. Hij is een beschermeling van Hill country blues muzikanten, waaronder R.L. Burnside en Mississippi Fred McDowell. Kenny Brown is een (66-jarige) blues slide gitarist uit Selma, Alabama, met ervaring in de North Mississippi Hill Country blues stijl. Brown ging in de leer bij Mississippi Joe Callicott, die zijn buurman was in Nesbit, Mississippi, van 12 tot 15 jaar, toen Callicott stierf.

Wat je op ‘Juke My Joint’ wilt proeven en horen, is het gevoel van het moment. En ja dat sijpelt erdoor in de acht rauwe nummers, die ze met hun gasten opnamen. Wij vermelden hier onze “voorkeuren” omdat ze misschien soms iets meer van het bewandelde pad afweken en wat meer de onvermoeibare energie opwekten die het album samenhoudt: de boogie “Let Me Take You to My Place”, “Drive Me Crazy”, “Out of Here”, “On My Knees” en “No More Boogie”.

‘Juke My Joint is ook een typische opname gemaakt door Band of Heysek, R.L. Boyce en Kenny Brown. Het enthousiasme van het moment, de sfeer in de studio en de invulling door elk der protagonisten, dat is waar het in het derde studio album om gaat.

De smerigste blues van de hedendaagse Tsjechische blues scene wordt (inderdaad) uitstekend uitgevoerd door het Brno-trio, Band of Heysek.

“ The dirtiest blues of the contemporary Czech blues scene is (indeed) excellently performed by the Brno trio, Band of Heysek… “ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: BAND OF HEYSEK
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album track list SHOVEL & MATTOCK (2017): 01. Jazz Notes – 02. Talk About Blues – 03. Gasonline – 04. Do What I Want – 05. Feels Like Fire – 06. Black Hair Blues – 07. You´re So Mad – 08. Where They Meet – 09. Mama Do Me Right – 10. There and Back – 11. Goin´ Slow – 12. Apple Tree / Words/music © 2017 by: Jan Švihálek, or as [noted] - Produced by: Honza Švihálek | Album line-up: Jan Švihálek: vocs, guitar / Lukáš Kytnar: drums / Mojmír Sabolovič: bass

Album track list I’M GLAD I MET YOU (2019): 01. Don't Break It Down – 02. Muddy Rivers – 03. Nothing Is White – 04. Driving Those Roads Again – 05. Talkin' to My Devil – 06. Looking for Free Spirit – 07. Truck – 08. About Jamie – 09. Meet Me – 10. The Band – 11. Fade Away / LP: Walk Around – When the Night Comes – What’s About – My Baby Gotto Go / Words/music © 2019 by: Jan Švihálek & the Band of Heysek | Album line-up: Jan Švihálek: vocs, guitar / Lukáš Kytnar: drums / Mojmír Sabolovič: bass & Omer Blentić: keys

Album track list JUKE MY JOINT, feat. R.L. BOYCE & KENNY BROWN (2020): 01. Angry Man – 02. Let Me Take you to My Place – 03. One More Life to Live – 04. Heal Me Right Now – 05. Drive Me Crazy – 06. Out of Here – 07. On My Knees – 08. No More Boogie  / Words/music © 2020 by: R.L. Boyce & Jan Švihálek and the Band of Heysek | Album line-up: Jan Švihálek: vocs, guitar / Lukáš Kytnar: drums / Mojmír Sabolovič: bass & R.L. Boyce: vocs, Kenny Brown: slide guitar

Discography Band of Heysek: Juke My Joint [2020] | I’m Glad I Met You [2019] | Shovel & Mattock [2017] | 

Artiest info
Website  
 

video