JAMES HYLAND – WESTERN

De Texaanse stad Austin heeft al sinds meerdere decennia grote namen in de muziekwereld opgeleverd en daar kunnen we nu alweer ééntje bijschrijven. Want country- en Americanamuzikant James Hyland heeft zich in deze stad gevestigd om van daaruit aan zijn muziek te werken en om er platen op te namen. Met het nieuwe album “Western” en de liedjes rond het thema van hoe de transcontinentale spoorweg het Amerikaanse Westen definitief heeft veranderd, lanceert hij zo in één keer niet minder dan negentien (19) songs. Die werden in de ‘Ear Studio’ in Austin opgenomen met de hulp van Johnny Moeller van ‘Fabulous Thunderbirds’ op elektrische gitaren, de alom geprezen Kim Deschamps op pedal steel en dobro, Warren Hood op viool en mandoline, Kevin Smith op bas en Robb Kidd op drums en percussie.

Afgetrapt wordt er met het bluesy nummer “Texas Ranger”, gevolgd door het zachtjes swingende “You’ve Come To The Right Place”. Dat deze James Hyland zelf een fan is van folk- en countryartiesten als Bob Dylan, Willie Nelson, JJ Cale, Tom Waits en Steve Earle kan elke ietwat geoefende muziekliefhebber direct herkennen in meerdere songs op dit album. Voorbeelden van nummers die dit aantonen zijn “First West Bound Train”, “The Ballad Of Eddie Mullet”, “Weather On The Wood”, “Ramblin’ Man” en de twee erg mooie ballads “I Was Never Lost” en “Dark And Weary World” (zie video’s). Nog meer van dit fraais hebben we teruggevonden in de walsende nummers “Kera” en “Hill Country Nights” en in de song “Swing It Your Way”, een ‘ragtime’-achtige ‘western swing’-song waarin zangeressen Stephanie Marlar en Betty Soo voor de extra vrouwelijke vocalen zorgen.

James Hyland is geen nieuwkomer in de country & western-muziekscène. Hij debuteerde al in 2001 met zijn soloalbum “Place I Call Home” en hij speelde daarna enkele jaren met de door hemzelf opgerichte groep ‘South Austin Jug Band’ waarmee één live-album en drie studioplaten werden opgenomen. Zijn vorige soloplaat “Celestial Navigation” dateert echter al wel van 2010, waardoor dit album “Western” niet minder dan tien jaar na zijn vorige release op de markt zal komen. Het gegeven dat er negentien leuke en aangenaam beluisterbare liedjes op deze plaat staan maakt al dat wachten op nieuw werk echter meer dan de moeite waard.

(valsam)

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: JAMES HYLAND
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

video