MICHAEL VAN MERWYK – THE BEAR

 

 “ Musikalisch, allein und mit anderen, ein beschäftiger Teddybär… “

Michael van Merwyk (MvM) is muzikaal een bezig en rijzig iemand uit Rheda-Wiedenbrück, een gemeente in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Sinds 1984 is deze “songster” -zo noemt hij zich- als gitarist, lapsteel-speler, zanger en songwriter solo, als duo -onder de naam Delta Boys, met mondharmonicaspeler Gerd Gorke- en vaak in wisselende samenstellingen al méér dan 35 jaar onderweg en, brengt hij regelmatig albums uit. Met Bluesoul, Christian Dozzler (‘Darkest Night’ - 2014) en Larry Garner (‘Upclose and Personal’ - 2014) wist hij al menig muziekliefhebber te verbazen. In 2011 maakte hij deel uit van het Big Daddy Wilson trio. Daarbuiten is er ook nog de R’n’R (cover) band uit Westfalen, The Snooks en de “wild bluesbilly” band Big Mike & Double Dynamite, waarin MvM ook wel eens “beschäftigt” is.

In 2013 nam Van Merwyk (& Bluesoul) als winnaar van de EBC in Memphis deel aan de IBC waar hij net naast de hoofdprijs greep en tweede werd. In 2016 koos de jury en het publiek hem bij de German Blues Awards als beste blueszanger en beste bluesgitarist in Duitsland. Michael Van Merwyk is inderdaad géén “Zufall” meer.

Van Merwyk’s 2017-solo album ‘Fight the Darkness’, dat hij in Bielefeld in de Watt Matters Studio van Henning Strandt live opnam, was zijn debuut bij het Duitse label Timezone Records. In 2018 verscheen ook al de opvolger ‘Songster’, waarvan de recensie op Rootstime verscheen. In het voorbije jaar bracht Timezone (voorlopig) zijn ‘(I Had a Hard way to Go) Best Of… So Far!’ uit.

“Op zijn nieuwe album reflecteert hij verhalen over de ups en downs van het leven…”

‘The Bear’ is de titel van Michael van Merwyk’s nieuwe soloalbum dat in mei bij Timezone verschijnt. Een albumtitel/titel nummer die de kenners van de “Teddybär” (want zo omschrijven ze MvM wel eens) zal linken aan een eerder album ‘Upclose and Personal’ (Dixiefrog Records), dat hij in 2014 met Larry Garner opnam en, waarop het nummer ook al te horen was. Met Christian Dozzler op piano en mondharmonica, Micha Maas op drums en Tobi Fleischer op bas nam hij het album “live” en vaak in één take op in de Watt Matters Studio, met slechts een homeopathische dosis overdubs en effecten.

Het eerste nummer "Shotgun Boogie" gaat wat sarcastisch in op de "shoot first, ask later" mentaliteit die Michael ervoer tijdens een bezoek aan Mississippi. Er zijn, na het gekende “Blues Stop Knockin’ at My Door” -de Bakersfield Sound van Al Ferrier uit 1957- (inclusief de honky tonk piano van Dozzler) die sommigen misschien hier niet verwachten, ook liefdesliedjes zoals de kitscherige, relaxte shuffle blues "Sometimes Angels Come In Red", klassieke blues nummers als "It's Fun Being Crazy", folkachtige melodieën zoals "Deep Blues Sea" en een eerbetoon aan Michael's favoriete slide gitarist Tampa Red, het heerlijke "Dark & ​​Stormy Night". Samengevat, voor een groot deel heel wat nummers voor de hardcore blues liefhebbers -d.w.z. akoestisch blues van een zanger die zijn ziel op een kruispunt aan de duivel verkoopt- maar van een gekend, hier te verwachten hoog niveau. Ik verwijs hierbij graag naar de titelsong (hier in twee versies) en, daarnaast ook naar “Fool Yourself” en “Bad Blues” die alsnog ook wat afwisseling in de tracklist brengen.

“American Music - Euro Style”

‘The Bear’ richt zich onmiskenbaar, compromisloos, sfeervol en zeker op de eerste plaats op blues liefhebbers, die Michael van Merwyk al jaren op goed gekozen tijdstippen, alleen of met anderen verwent. De muziek op het album is een mix van verschillende genres met (uiteraard) een flinke dosis blues (MvM noemt het zelf "American Music - Euro Style"). Op ‘The Bear’ maakt het zoals gewoonlijk niet uit of hij alleen speelt op zijn geliefde Dobro of ondersteund wordt door zijn band, je voelt ook nu weer de ontspannen maar krachtige energie die in zijn muziek zit.

“Auch in seinem neuen Album ‘The Bear’ spürt man die entspannte, aber kraftvolle Energie, die in Michael van Merwyks Musik steckt...” (ESC für Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

Album track list:
01. Shotgun Boogie - 02. Blues Stop Knocking [Al Ferrier] - 03. Sometimes Angels Come in Red - 04. The Bear (acoustic) - 05. We’re Human - 06. It’s Funny Being Crazy - 07. Deep Blue Sea - 08. Bad Blues - 09. Fool Yourself - 10. Dark & Stormy Night [Tampa Red] - 11. The Bear / Words/music © 2020 by: Michael van Merwyk, or as [noted]

Album line-up:
Michael Van Merwyk: vocs, guitars / Christian Dozzler: piano, harmonica / Micha Maas: drums / Tobi Fleischer: bass

Discography Michael van Merwyk (& Bluesoul*):
The Bear [2020] | I Had a Hard way to Go, Best Of… So Far! (compilation – smart record) [2019] | Songster [2018] | Fight the Darkness [2017] | New Shoes* [2015] | Ease My Pain* [2014] | Upclose and Personnal, with Larry Garner [2014] | Darkest Night, with Christian Dozzler [2014] | New Road* [2012] | Catching the Rain [2009] | Watch Out!, by Bluesoul* feat. Michael Van Merwyk [1999] |

Artiest info
Website  
 

Label: Timezone Recordings

video