SJ HOFFMAN – WAVES HOLDING TIME

Toen hij vorig jaar zijn debuutplaat “The Long Now” op de markt losliet was Steven Borgerhoff al aan het vieren van zijn 43e verjaardag toe. Onder de artiestennaam SJ Hoffman liet hij ons toen voor het eerst kennismaken met zijn talent als singer-songwriter van folk- en popsongs en de perskritieken op zijn eerste album waren haast unaniem zeer lovend.

Dat hij dan ook niet te lang zou wachten om een opvolger voor die debuutplaat op te nemen en uit te brengen lag wel in de lijn der verwachtingen. Die tweede plaat is er nu al gekomen in de vorm van het album “Waves Holding Time” waarop elf tracks werden verzameld. Tien daarvan zijn composities waarvoor SJ Hoffman zelf tekst en muziek heeft geschreven. Er is ook één knappe coverversie van de song “Common Knowledge” die door Conor Oberst (van ‘Bright Eyes’) in 2014 werd gecomponeerd en opgenomen voor zijn soloalbum “Upside Down Mountain”.

Uit deze nieuwe cd werden er ook al twee singles getrokken, niet toevallig twee nummers waarvoor SJ Hoffman voor de opname bijstand heeft gekregen van twee Belgische topmuzikanten. Voor de song “Alright” zong Pieter Van Dessel van ‘Marble Sounds’ mee en bij het nummer “Turning On” zorgde Pascal Deweze van o.a. ‘Metal Molly’, ‘Sukilove’ en ‘Broken Glass Heroes’ voor extra vocale ondersteuning. Van beide songs hebben we voor u ter kennismaking geluidsopnamen aan deze recensie toegevoegd.

De producer van “Waves Holding Time” is Sam Pieter Janssens, de mannelijke helft van het Belgische indiepopduo ‘And Then Came Fall’, terwijl de vrouwelijke helft van dat duo Annelies Tanghe erg mooi met SJ Hoffman meezingt op de gecoverde song “Common Knowledge”. De vierde gastvocaliste op deze plaat is Leonie Gysel, bekend van o.a. ‘Zita Swoon’ en momenteel frontvrouw bij dancepopgroep ‘Arsenal’. Zij draagt vocaal bij aan het schitterende nummer “Blessed” waarmee dit album klassevol wordt afgesloten.

De eerste song op deze plaat is al meteen de intimistische albumtiteltrack “Waves Holding Time” die met allerlei subtiele geluidjes werd omkleed en halverwege helemaal ontbolstert in een stevige rocktrack. Daarna volgt de al eerder vermelde single “Alright”. Er staan ook drie korte sfeervolle muzikale intermezzo’s op de plaat die geen titel maar een nummer hebben gekregen: “40609”, “230512” en “121280”. Een éénduidige verklaring voor deze nummeringsoptie hebben we echter niet kunnen achterhalen.

Bij de beluistering van de song “Turning On” duiken er bij ons gelijkenissen op aan de sound van ‘The National’ en aan de diepe baritonstem van hun charismatische frontman Matt Berninger. “Morning Light”, “Home” en “Supposed” zijn de drie nummers waar we het tot nu toe nog niet over gehad hebben. Ze blijken stuk voor stuk eveneens van een hoogstaande kwaliteit te zijn, wat ons doet concluderen dat het de moeite loont om het album “Waves Holding Time” van SJ Hoffman aan te schaffen en er thuis zo vaak als mogelijk van te genieten. Knap werk van een muzikale vakman!

(valsam)

 

 

Artiest info
   
 

Label: Starman Records

video