AVISHAI COHEN - BIG VICIOUS

 

Big Vicious is de naam van de groep die trompettist Avishai Cohen oprichtte in 2013 toen hij terugkeerde van New York naar Israel. Behalve Cohen op trompet, synthesizer en electronics bestaat de groep uit Uzi Ramirez-el. gitaar, Yonatan Albalak – el. gitaar en basgitaar, Aviv Cohen op drums en Ziv Ravitz – drums en live sampling. Een compleet andere bezetting dan waarmee hij zijn eerdere oeuvre opnam met zijn kwartet en sextet of zoals afgelopen jaar met pianist Yonathan Avishai. Met deze groep met duidelijke raakvlakken met fusion en rockmuziek lijkt hij een gooi te doen naar een ander en breder publiek, niet alleen de jazzliefhebbers maar ook anderen. Zijn populariteit was al groot, altijd uitverkochte concerten en het misplaatste predicaat “de nieuwe Miles”. Ik herinner me nog dat hij op een klein podium drie optredens moest doen tijdens het Jazzfestival in Gent, nog niet zoveel jaar geleden, velen deden dat toen af met ach het is maar neo-bop, maar ik vond hem veel beter dan menige hoofdact zoals de compleet overschatte groep Taxiwars en nog zo het een en ander wat destijds populair was, het aanschurken aan de progrock van weleer, brrrrrr. Die richting lijkt Cohen niet te gaan, maar wel de kant op van de eerste stappen van Miles in de jazz rock. Hoewel Cohen uit een familie komt waarin zijn moeder piano speelde en Yuval en Anat zijn oudere broer en zuster respectievelijk jazzsaxofonist en klarinettist zijn geworden met een zekere status was zijn belangstelling in zijn jonge jaren in eerste instantie evenveel gericht op de muziek van R.E.M., Red Hot Chili Peppers en Stevie Wonder als jazz. Dat soort muziek die opgebouwd is als een melodie bleef altijd in zijn achterhoofd hangen en dat komt op deze cd voor het eerst duidelijk naar buiten.

Het album begint met een elektronische “ping”waarna het nummer “Honey Fountain”van start gaat. De twee drummers zorgen voor een strak aangehouden beat en de gitaren zorgen voor diverse sfeervolle klanken, daarboven is de zoals altijd majestueuze trompet van Cohen te horen. Is het jazz of rock, de trompet als belangrijkste element is jazz dus houden we het maar daarbij. Het nummer wordt toegeschreven aan Big Vicious plus “Rejoicer”dat is de artiestennaam van producer/muzikant Yuvi Havkin, zijn naam duikt nog een paar keer op. “Hidden Chamber” van Avishai is mij ietwat te zweverig met flarden tekst die ik niet kan duiden.”King Kutner”met zijn opzwepende ritme en knallende gitaargeluiden is pure rock. Dan volgt een fraaie versie van de bekende “Moonlight Sonata” van Beethoven, uiteraard melodieus en gedragen, Avishai reikt hier met zijn trompet naar ijle hoogten.

Ook in het dreigende “Fractals”met veel elektronica en gitaarvervorming is het de trompet die alles aan elkaar kneed. “Teardrop”van Massive Attack staat ook op dit album, ik vind het origineel een nogal nietszeggend nummer, maar hier neemt de trompet de rol van de zang over en dat maakt er totaal andere muziek van, hoewel ook hier veel zweverigheid aanwezig is. In “The things you tell me” klikt het perfect, de melancholieke trompetpartij en de rustige gitaarakkoorden mixen zich wonderwel, een welluidend nummer waarin alles samenkomt en het resultaat perfect is. Datzelfde kan gezegd worden van “Teno Neno” waar het trompetgeluid van Avishai als het ware boven de muziek uitzweeft en de gitaren eigenlijk alleen een achtergrond vormen. Het afsluitende nummer “Intent” is een van de indrukwekkendste nummers op dit album, in deze compositie van Cohen wordt de gedragen melodie volledig neergezet door zijn trompetpartij .

Het eindoordeel is eigenlijk tweeledig, het trompetspel van Avishai is weer een genot om naar te luisteren, maar de samenstelling van de groep roept bij mij de nodige vragen op. De twee gitaristen voegen met hun ondersteunende spel eigenlijk niet veel toe en waarom twee slagwerkers is ook niet duidelijk. Wat mij betreft laat hij het hierbij en keert hij terug naar de begeleiding van een piano of een gitarist met een duidelijke stempel op het geluid. Een prima album natuurlijk maar ik hoop niet dat hij deze richting doorzet met al die modieuze elektronica.

Jan van Leersum.

Artiest info
Website  
 

Label : ECM
Distr. : New Arts Int.

video