THE BAROQUE BLUES BAND – ART OF FUGUE

 

The Baroque Blues Band noemt zich, het lijkt me wat ongewoon en niet alledaags, naar een stijlperiode die aan het begin van de 17e eeuw in Italië tot ontwikkeling kwam. Barok kenmerkte zich door overdaad van vorm en heftigheid van gevoelsuitdrukking. Waarom je een folk-bluesband zo noemt, wordt zeker wat duidelijker in de loop van het verhaal.

Even de band voorstellen. Het is een kwartet -een dame, omringd door drie heren, uit Lincolnshire, UK- dat bestaat uit Ian Stokes (gitaar), Tom Marriott (staande bas) Vince Dean (gitaar) & zangeres Amanda Barlow.

“The Art of Fugue, BWV 1080” is een compositie van Johann Sebastian Bach (1685-1750), gecomponeerd tussen circa 1742 en 1750 en postuum in onvolledige vorm uitgegeven in 1751. In zijn uiteindelijk gepubliceerde vorm betreft het een collectie van veertien fuga's en vier canons. De open partituur werd door de dood van Bach niet volledig uitgeschreven en zonder enige indicatie van instrumentatie. Dit heeft in de loop der jaren geleid tot een verscheidenheid aan instrumentale realisaties, waarbij keyboarduitvoeringen (naast strijkorkest of blaasversies) de meest voorkomende zijn.

Op de release van hun 3e album ‘Art of Fugue’ (de opvolger van het 2013-album ‘2nd Guitar Concerto in B#’), dat aanvang dit jaar op het Dictacoda label verscheen, gebruikt de BBB terug versterkers en elektrische gitaren. Ze wisselen van akoestische Gibson J45's en J200's naar elektrische Fenders, Gibsons en de Gretch Country Gentleman. Op sommige nummers gebruiken ze ook een akoestische piano en drums zijn op alle nummers te horen. Het album is geproduceerd door Bunty Cuntkin.

Op het album dat zich wijdt aan “de kunst van de fuga” staan er zeven originele nummers op de tracklist. Ze onderscheiden zich door hun eenvoud en schoonheid die zit in de details. Er is de melancholsiche jazzy opener “Two Red Telecasters”, het bluesy ”Warm It Up To Me” en “Contrapuntist Blues”, een melodieus nummer dat rockt. Na de magistrale titelsong blijft er nog “British Bikers” over. Het is een country rocker, die de BBB vanuit de meest heftige kant in de spots zet.

Voor The Baroque Blues Band staat muziek voor melancholie. Hun folk/blues is niet volgens het traditionele raamwerk opgezet. De contrapuntische invloed van J. S. Bach is bijna net zo aanwezig als de invloed van Robert Johnson, Chuck Berry en J.J. Cale. Hun ‘Art of Fugue’ zal even wat vreemd aanvoelen, maar gegarandeerd dat je hen gaat ontdekken en zelf intrigerend gaat vinden.

“ Their ‘Art of Fugue’ will feel a bit strange, but guaranteed that you will discover The Baroque Blues Band and, find them intriguing… “ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
:THE BAROQUE BLUES BAND
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album track list:
01. Two Red Telecasters – 02. Sad Morning – 03. Wanted Man – 04. Warm It Up To Me – 05. Contrapuntist Blues – 06. Art Of Fugue – 07. British Bikers / Words/music © 2020 by: The Baroque Blues Band - Produced by: Bunty Cuntkin

Album line-up:
Ian Stokes (guitar), Tom Marriott (bass), Vince Dean (guitar) & Amanda Barlow (vocs)

Discography The Baroque Blues Band:
Art of Fugue [2020] | 2nd Guitar Concerto in B# [2013] | The Baroque Blues Band [2011] | 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Dictacoda

video