THE SPECTACULARS – LET’S HEAR US KNOW!

 

“ Back and better than ever!... “

Al meer dan 30 jaar is de familie Olson geïnteresseerd in blues/rock, niet alleen als toeschouwers, maar als spelende leden in een familieband, The Spectaculars. Het is een familie blues/rock band die bestaat uit vader Leon Olson (bas) en de zonen Michael Olson (drums) & Eric Olson (gitaar), geholpen door Joe Eko (gitaar/zang) en Rob Waters (keys).

Hun verhaal start na hun verhuis naar Argonne, Wisconsin, waar de zonen hun eerste gitaar van hun oma cadeau kregen. Vader Leon, die al veel langer met muziek bezig was, had voor opnames die hij thuis op zijn 4 track Fostex tape maakte een drummer nodig. Omdat Leon en Eric linkshandig waren, werd Eric gitarist en Mike drummer voor de opnames die Leon van zijn eigen nummers maakte. Later vervoegde ook oom Jim het drietal en uit de genen van Leon ontstond -heb je ‘em?- de Lee’s Geenes. Omdat de naam van hun oldies en country coverband wat te vaak verkeerd gespeld werd en soms Lee’s Jeans werd, werd de nieuwe naam in 1986 The Spectaculars.  

Een show van The Fabulous Thunderbirds, die Eric in 1987 in Stevens Point, WI, bijwoonde, veranderde zijn leven en muzikale missie. Door het zien van Jimmie Vaughan, wou hij als gitarist volledig gaan voor de blues. Hij verraste als opener in de legendarische Kingston Mines (een blues-nachtclub in Lincoln Park, Chicago, Illinois) met zijn nerveuze, door adrenaline-aangedreven spel dat druipte van een ongelooflijk gevoel en een toon die velen deed vragen: "Hoe doet hij dat?”. Hij heeft zijn geheim tot op dit moment, 30 jaar later, nooit onthuld.

In 1990 verhuisde het gezin terug naar Milwaukee. Oom Jim bleef in het noorden, terwijl de Olsons in contact kwamen met Blues Harp Jimmy. The Spectaculars beklommen gestaag de gelederen van de midwest-bluesscene en traden in 1992 en '93 op tijdens het Summerfest, waar ze openden voor Albert Collins, Junior Wells, Otis Clay, William Clarke en Lucky Peterson (1964-2020). Onderweg deelden ze podia met Hubert Sumlin, BB Odom, Billy Branch, Victor DeLorenzo, Big Head Todd Mohr & Gus Taylor en Jimi Schutte (Lonnie Brooks)…

Snel vooruit naar 2016, toen Joe "Eko" Loeffelholz (Coupe de Ville) Eric belde om te zien of hij interesse had om samen een ​​band samen te stellen met een paar jongens die hij kende. Eric zag dit als een kans om zijn vader (na gezondheidsproblemen) met pensioen te laten gaan en Mike weer op de troon te krijgen. Een repetitie werd geregeld en een eerste optreden volgde. Joe die een geweldige Hammond-orgel-speler kende, die meer dan 15 jaar met de Lonnie Brooks-band de wereld had rondgereisd, nam contact op met Rob Waters, die hen snel vervoegde. Met een verjonging van de Olson-clan volgde er snel het idee van een debuutalbum van The Spectaculars. Het duurde ongeveer 2 jaar om de nummers geschreven en opgenomen te krijgen. De mix en mastering gebeurde door Blaise Barton, de winnaar van de “Best Traditional Blues Album” tijdens de Grammy Awards 2010.

Eind vorig jaar verscheen -na een stop van 20 jaar- hun debuut. ‘Let’s Hear Us, Now!’ van The Spectaculars is een album dat wat tijd vroeg, maar het wachten waard was. De (meestal wat tragere) nummers zijn gebaseerd op traditionele bluesthema's zoals “love got bad” (“Never Saw It Coming” en de shuffle “What Was I Thinking” shuffle) en persoonlijk verlies (in de funky rocker “Lost My Marbles” en de ballade “Surrogate Blues”). Ze verkennen ook “nieuwe” liefde (in het soulvolle “Sleepless Night” en in een andere ballade “On the Prowl”) en “oude” liefde (in de slow blues “Lost Another Friend” en in het funky, wat relaxt rockende “Mean Old Woman”). De nummers die persoonlijke ontdekking en groei beschrijven -anderen misschien wel zullen inspireren?- zijn het funky ”Can't Break Through” en de blues rocker “Power”. Met “That's a Track, Jack!” rocken The Spectaculars de kamer uit.

Met ‘Let’s Hear Us, Now!’ treden Eric Olson en The Spectaculars uit hun isolement met een gevarieerd hedendaags blues album, een aanvulling in het genre dat vraagt om gehoord te worden.

“ With ‘Let's Hear Us, Now!’ Eric Olson and The Spectaculars step out of their isolation with a varied contemporary blues album, complementing the genre that demands to be heard... “ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
:THE SPECTACULARS
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album track list:
01. Mean Old Woman – 02. What Was I Thinking – 03. On the Prowl – 04. Lost My Marbles – 05. Lost Another Friend – 06. Sleepless Night – 07. Can't Break Through – 08. Never Saw It Coming – 09. Power – 10. Surrogate Blues – 11. That's a Track, Jack! / Words/music © 2020 by: The Spectaculars

Album line-up:
Leon Olson: bass / Michael Olson: drums / Eric Olson: guitar / Joe “Eko” Loeffelholz: guitar/vocals / Rob Waters: keys

Discography The Spectaculars:
Let’s Hear Us, Now! [2019] |

Artiest info
Website  
 

Label: Spex-Tone Records

video