PAUL SIEBEL – WOODSMOKE AND ORANGES / JACK-KNIFE GYPSY

‘Beat Goes On Records’ is een Brits platenlabel dat de muziekliefhebbers wil laten kennismaken met de muziek die dateert uit een periode waarin de meesten onder hen nog niet geboren waren. Ondergetekende vind dat een bijzonder leuk initiatief en ziet daarin de mogelijkheid om te ontdekken van waar de muzikale invloeden op de bekendste artiesten van de jaren ’60 en ’70 vandaan komen.

Vandaag doen we deze ontdekkingsreis naar de songs van de Amerikaanse singer-songwriter en gitarist Paul Siebel, geboren in Buffalo, New York op 19 september 1937 en vooral succesvol in de jaren tussen 1968 en 1978. Vele van zijn liedjes werden nadien pas breder bij het grote publiek gekend door een coverversie van andere artiesten zoals Willy DeVille, Linda Ronstadt, Bonnie Raitt, Waylon Jennings en Emmylou Harris.

De nu 82-jarige Paul Siebel treedt niet meer op maar geniet volop van zijn oudere dag in zijn woning aan de oostkust van Maryland. Op de door ‘Beat Goes On Records’ gedigitaliseerde en heruitgegeven cd groepeert het label twee van de albums die Siebel indertijd voor het label ‘Elektra Records’ heeft opgenomen, met name “Woodsmoke And Oranges” uit 1970 en “Jack-Knife Gypsy” uit 1971. Daarenboven was er ook nog plaats op het zilveren cd-schijfje voor twee bonustracks die niet op de originele vinylplaten te horen waren: het gaat om demo-opnamen en een interview met Paul Siebel over de songs “Up Til’ Now” en “From Here On In”.

Het muziekgenre waarin Paul Siebel actief was situeerde zich in de wereld van de folk- en countrymuziek. Vaak lagen droefheid, verdriet en onrecht aan de basis van zijn verhalende songteksten, zoals te horen is in het mooie liedje “Louise” (zie 2e audiovideo), een song die later schitterend gecoverd werd door o.a. Bonnie Raitt, Iain Matthews en Linda Ronstadt. Maar ook “Bride 1945” en het op de eerste audiovideo te horen nummer “My Town” behoren tot het betere werk van deze singer-songwriter. Door deze heruitgave kunt u nu ook genieten van de twee albums die Paul Siebel vijftig jaar geleden heeft uitgebracht. Deze tijdloze liedjes zullen volgens ons anno 2020 nog even hard kunnen bekoren als bij hun oorspronkelijke release.

(valsam)

 

 

 

TRACKLIST
WOODSMOKE AND ORANGES

She Made Me Lose My Blues
Miss Cherry Lane
Nashville Again
The Ballad Of Honest Sam
Then Came The Children
Louise
Bride 1945
My Town
Any Day Woman
Long Afternoons
JACK-KNIFE GYPSY
Jasper And The Miners
If I Could Stay
Jack-Knife Gypsy
Prayer Song
Legend Of The Captain’s Daughter
Chips Are Down
Pinto Pony
Hillbilly Child
Uncle Dudley
Miss Jones
Jeremiah’s Song
Bonus tracks:
Up ’Til Now
From Here On In

Artiest info
Website  
 

Label: Beat Goes On Records

video