RANT ‘N’ RAVE – EXPECT THE UNEXPECTED VOLUME 1 & 2

‘Rant’N’Rave’ is een Brits kwartet uit Hornchurch in het Oost-Engelse graafschap Essex. De uit vier leden bestaande band werd in 2010 opgericht door leadzanger Doug Brown die samen met de eind 2018 overleden drummer Ron Bennett, toetseniste Sandra Brown en gitaristen Kieran Carrigan en Stu Anderson in de buurt van Londen en omstreken optrad. Daarbij werden in het begin vooral covers gespeeld, maar langzaamaan begonnen er ook meer en meer eigen nummers op hun repertoire te staan.

Bij ‘Rootstime’ maakten we kennis met ‘Rant’N’Rave’ via hun debuutalbum “Americana Shakedown” dat dateerde uit 2010, in 2013 gevolgd door de release van hun albums “Love Can Be Murder” en “It Only Takes A Sip…” die zowat tegelijkertijd op de platenmarkt verschenen. Twee platen gelijktijdig uitbrengen is blijkbaar een hobby van ‘Rant’N’Rave’ want ook nu hebben ze ons weer twee cd’s opgestuurd. De titel van beide albums is “Expect The Unexpected” maar de eerste cd heeft als subtitel “Volume 1” en de tweede zoals te verwachten was “Volume 2”. Beide schijfjes bevatten elk veertien nummers, dus krijgen we in totaal 28 nieuwe songs die allemaal van tekst en muziek werden voorzien door frontman en leadzanger Doug Brown.

De sound van deze band neemt de luisteraars mee naar de jaren ’60 en ’70 en doet ons regelmatig terugdenken aan artiesten als Dave Edmunds en Nick Lowe, de onbetwiste eigenaars van de Britse ‘feel good’-muziek. Vooral uptempoliedjes als “Colour Of My Heartaches”, het door heerlijke orgelgeluiden begeleide “Daytime TV”, “Honky-Tonks In Heaven” en de opzwepende cajun-accordeonklanken in “Start Loving Me Tonight” doen ons wegdromen naar de muziek van deze twee ex-‘Rockpile’-leden.

Onze absolute favoriete song van deze cd is echter het door Spaanse akoestische gitaar begeleide “Nobody Will”, een heerlijk liedje dat Doug Brown in duet zingt met de bijna 80-jarige Engelse country & westernzanger Samuel Hutt, optredend onder de artiestennaam Hank Wangford. Dat liedje staat trouwens ook op de 2e cd in een alternatieve mix.

Daarnaast is er ook het op werk van ‘Stray Cats’ lijkende rockabillynummer “Sugar Baby”. “One Plus One Equals One” lijkt ons dan weer muzikaal ontleend te zijn van “You Can’t Hurry Love” in de versie van Phil Collins die de originele song van ‘The Supremes’ een stevig rockend tempo heeft gegeven. Het soulvolle nummer “Candy” zou anderzijds op het repertoire van Otis Redding of Arthur Conley kunnen gestaan hebben. Maar dat ‘Rant’N’Rave’ zelf ook fans zijn van iemand als Nick Cave blijkt dan weer uit een song als “Unhappy New Year”.

Daarmee hebben we nog alleen maar doorheen de eerste cd “Expect The Unexpected - Volume 1” zitten grasduinen en u heeft natuurlijk ook nog recht op een bloemlezing van het beste werk uit “Volume 2”. Dat willen we hier goedmaken door twee van de nummers op deze cd op de bijgevoegde audiovideo’s mee te geven: “If You’re Gonna Cry” en “Burn Inside The Fire”.

Maar ook hier komen songs in soul-, folk-, rock’n’roll- en Americana-stijl verder aan bod. Te onthouden en opnieuw te spelen nummers van dit schijfje zijn “Elvis Has Left The Building”, het in Johnny Cash-stijl gepresenteerde “Unhappy New Year”, ‘fun’-songs als “Summer Time Is Here Again At Last” en “So Fine” naast countryrocker “Shame Of The Cheater” waarop BJ Cole op pedal steelgitaar meespeelt. Als u complexloos plezier wenst te maken of zou willen dansen op goed verzorgde, ontspannende liedjes, dan kunnen we u deze twee nieuwe cd’s van ‘Rant’N’Rave’ warm aanbevelen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Brindle Cat Records

video