SMOKE FAIRIES – DARKNESS BRINGS THE WONDERS HOME

 

‘Smoke Fairies’ is de groepsnaam van een vrouwelijk duo singer-songwriters uit Chichester, een piepklein dorpje in het Engelse graafschap Sussex. Katherine Blamire en Jessica Davies zaten daar samen op school aan het einde van de vorige eeuw. In 2002 trokken ze samen naar New Orleans, Louisiana om er zich te verdiepen in de Amerikaanse bluesmuziek. Van daar ging het via een korte stop in Engeland verder naar Vancouver in Canada waar ze één jaar verbleven, maar uiteindelijk kwamen ze toch terug naar hun moederland om er in Londen aan hun gezamenlijke muziekcarrière te beginnen.

In 2007 traden ze op in het voorprogramma van Bryan Ferry en een jaartje later brachten ze hun eerste single “Living With Ghosts” op de markt. In 2009 mochten ze samen met Richard Hawley op tournee doorheen Europa en datzelfde jaar mochten ze een plaat opnemen voor het label ‘Third Man Records’ van Jack White die er zelf op gitaar en drums meespeelde.

In 2010 verscheen hun debuutalbum “Through Low Light And Trees” en een jaar later was er al een tweede album dat “Blood Speaks” als titel kreeg. In 2014 kwam een derde plaat “Smoke Fairies” uit en tegen het jaareinde was er ook een kerstplaat die “Wild Winter” heette. Daarna duurde het tot dit jaar om een nieuwe plaat op te nemen in Seattle, Washington onder supervisie van de Amerikaanse topproducer Phil Ek, bekend van zijn samenwerking met bands als ‘Fleet Foxes’, ‘Bear’s Den’ en ‘Band Of Horses’.

Het nieuwe album van ‘Smoke Fairies’ heet “Darkness Brings The Wonders Home” en bestaat uit tien tracks die de twee dames samen hebben gecomponeerd en die ook allemaal door beiden werden ingezongen en van de nodige instrumentatie werden voorzien. Het op de tweede video te beluisteren nummer “Out Of The Woods” werd vorig jaar in augustus als eerste single uit deze plaat de wereld ingestuurd en daarop volgde nu een tweede single met het nummer “Elevator” (zie 1e video).

De soms zeer dromerige indie folk- en indie rocksongs op dit album zijn vrij sober georkestreerd maar dat maakt het allemaal nog wat meer intrigerend. De twee net vermelde singles zijn daar illustratief voor, maar ook nummers als “Coffee Shop Blues”, “Left To Roll”, “Chew Your Bones” en “Don’t You Want To Spiral Out Of Control?” vertonen gelijkaardige kenmerken. De etherische samenzang van Katherine Blamire en Jessica Davies is vocaal zelden vertoond en dat maakt deze vijfde plaat van ‘Smoke Fairies’ waarop ze alsmaar meer van folk naar rock afzakken misschien wel tot het beste album uit hun carrière.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Year Seven Records

video