MANDOLIN’ BROTHERS – 6

Het zal wel aan mij liggen, maar het is dan toch met een beetje gepaste schaamte dat ik hier moet toegeven dat ik tot nu toe nog nooit had gehoord van de ‘Mandolin’ Brothers’. Na wat opzoekwerk blijkt nu dat deze Italiaanse rootsrockgroep al sinds 1979 actief is in de muziekwereld. Ondanks wat de groepsnaam laat vermoeden zijn er geen echte broers terug te vinden in de bezetting van deze Americana-muziek spelende zeskoppige formatie.

De bandleden zijn Jimmy Ragazzon (leadzang, mondharmonica en akoestische gitaar), Paolo Canevari (elektrische gitaren), Marco Rovino (mandoline, bouzouki en gitaren), Riccardo Maccabruni (accordeon en keyboards), Giuseppe ‘Joe’ Barreca (basgitaar en contrabas) en Daniele Negro (drums en percussie). In hun vier decennia durende loopbaan hebben ze vele originele nummers gespeeld, maar bij hun talrijke optredens passeren er ook heel wat coverversies van songs die van een aan de band eigen tintje werden voorzien.

Op plaat is deze formatie in die lange periode niet zo actief gebleken: in 2001 verscheen 22 jaar na hun oprichting pas hun debuutplaat “For Real”, in 2008 volgde een tweede album met “Still Got Dreams” en een jaartje later verscheen hun live-album “30 Lives!” naar aanleiding van hun dertigjarig bestaan. Eind 2010 brachten ze het in de Verenigde Staten opgenomen album “Moon Road – USA 2010” uit en in 2015 verscheen hun voorlopig laatste plaat “Far Out” die geproduceerd werd door de Amerikaanse muzikant Jono Manson.

Met hun wortels al die tijd stevig verankerd in de bluesmuziek begonnen de ‘Mandolin’ Brothers’ zich steeds meer en meer toe te leggen op de swamprock uit Lousiana en de ‘Tex-Mex’-sound die razend populair is in het grensgebied tussen Texas en Mexico. Ook hun veertigste verjaardag mocht echter niet onopgemerkt voorbijgaan en was dan ook de aanleiding voor de band om met hun nieuwe plaat “6” te komen, inderdaad pas hun zesde officiële album.

Net als hun Amerikaanse collega’s van ‘Los Lobos’ uit Los Angeles die er al in 1973 aan begonnen druipt ook de passie en de liefde voor muziek er van af bij de ‘Mandolin’ Brothers’, ook nu weer in de elf liedjes op het alweer door Jono Manson geproduceerde album “6”. Deze Amerikaanse singer-songwriter zingt en speelt zelf ook mee op drie tracks: “Down Here” (zie 2e video), het door hemzelf geschreven rocknummer “Face The Music” en “The Other Kind”, een knap gecoverde song van ‘Steve Earle & The Dukes’ uit het album “The Hard Way” van 1990.

Andere nummers die ons wisten te bekoren zijn openingstrack “My Girl In Blue”, “A Sip Of Life”, het laid back gebrachte “Lazy Day” en het door mooie accordeonklanken begeleide “If You Don’t Stop”. Jimmy Ragazzon en Paolo Canevari, de oprichters van de groep in 1979, componeerden samen het op de eerste video te beluisteren nummer “40 Long Years” waarin ze nostalgisch terugblikken op de voorbije veertig jaar waarin ze samen hun muziek hebben gespeeld. Aan de foto’s in het cd-boekje te zien zit er nog altijd heel wat energie in de zes bandleden van de ‘Mandolin’ Brothers’ en zullen we ook in de volgende decennia nog meer nieuw werk van deze uitstekende Italiaanse formatie tegemoet mogen zien.

(valsam)

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: MANDOLIN’ BROTHERS
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

Label: Martiné Records

video