THE DUBLINERS – THE DUBLINERS / IN CONCERT / FINNEGAN WAKES & 3 EP’S

Iedereen die ook maar iets afweet over de traditionele folkmuziek kent ongetwijfeld de Ierse folkgroep ‘The Dubliners’. Ze werden al in 1962 opgericht onder de naam ‘The Ronnie Drew Ballad Group’, zo vernoemd naar de oprichter van de groep, maar al gauw werd die te lange naam gewijzigd in het alomgekende ‘The Dubliners’ naar het bekende boek van auteur James Joyce. In hun vijftigjarige bestaan werd de bezetting van de formatie ettelijke keren gewijzigd, soms omwille van soloplannen of andere muzikale keuzes van bandleden, maar af en toe ook omdat één of ander bandlid jammerlijk is overleden. Zo kwamen de twee oorspronkelijke centrale figuren van ‘The Dubliners’ weg te vallen met Luke Kelly al in 1984 en Ronnie Drew in 2008.

De kern van hun muziek lag in het brengen van oude en meestal vrolijke traditionele Ierse folkliedjes, stokoude straatliedjes waarvan niemand wist wie ze ooit gecomponeerd had en er werd ook regelmatig een instrumentaal folknummer aan de playlist toegevoegd. ‘The Dubliners’ traden in de beginjaren ’60 voornamelijk op in de clubs van Dublin en Londen. In hun latere carrière werden er ook meer en meer eigen folknummers geschreven die ze met evenveel succes in hun talloze live-optredens konden insluiten.

Hun songs werden vaak gedraaid op de populaire radiostations van Ierland en Engeland en dat leverde de groep enkele hits op met o.a. “Seven Drunken Nights” en “The Black Velvet Band”. Het zorgde in die tijd ook voor bekendheid buiten hun thuisland en ‘The Dubliners’ begonnen vaker op te treden in andere Europese landen. Ze mochten zelfs ooit optreden in de gerenommeerde ‘The Ed Sullivan Show’ in de Verenigde Staten.

‘The Dubliners’ hebben al die tijd grote invloeden gehad op andere Ierse groepen zoals o.a. ‘The Pogues’ waarmee ze met “The Irish Rover” een grote hit scoorden, maar ook ‘Dropkick Murphys’ en ‘Flogging Molly’ en soloartiesten als Christy Moore en Van Morrison waren hun fans van het eerste uur. Buiten hun landsgrenzen waren ook grote internationale artiesten als Bob Dylan, Roy Orbison en Jimi Hendrix verknocht aan de unieke folksound van deze formatie.

Andere songs die deze formatie tijdloos en legendarisch hebben gemaakt zijn “Whiskey In The Jar”, “Dirty Old Town”, “Raglan Road” en vooral het bijna tot Iers nationaal volkslied verheven “The Wild Rover”. Eind 2012 kondigden ‘The Dubliners’ aan dat ze hadden besloten om er mee op te houden. Ze speelden hun laatste show in de concertzaal ‘Vicar Street’ in Dublin waar ze ontelbare keren hadden opgetreden tijdens hun 50-jarige bestaan. Hun allerlaatste televisieoptreden vond plaats tijdens de immens populaire ‘Hootenanny’-nieuwjaarsshow van Jools Holland op de BBC op 31 december 2012.

Het Britse platenlabel ‘Beat Goes On Records’ brengt nu een muzikaal eerbetoon aan ‘The Dubliners’ door drie van hun live-albums opnieuw uit te brengen op twee cd’s. Alle nummers van de platen “The Dubliners” uit 1964, “In Concert” uit 1965 en “Finnegan Wakes” uit 1966 werden hiervoor opnieuw gedigitaliseerd. Verder werden er ook drie niet meer verkrijgbare ep’s van ‘The Dubliners’ aan deze compilatieplaat toegevoegd: “In Person”, “Mainly Barney” en “More Of The Dubliners”. We hoeven allicht niet meer te vertellen dat deze twee cd’s een ‘must have’ vormen voor alle liefhebbers van steengoede traditionele Ierse folkmuziek van een legendarisch instituut in dit speciale muziekgenre.

(valsam)

 

 

TRACKLIST

Disc One
THE DUBLINERS

The Wild Rover
The Ragman’s Ball
Preab San Ol
The High Reel
The Holy Ground
Tramps And Hawkers
Home Boys Home
Rocky Road To Dublin
Banks Of The Roses
I’ll Tell My Ma
Swallow’s Tail Reel
Jar Of Porter
Love Is Pleasing
The Nightingale
IN CONCERT
Roddy Mac Corley
The Twang Man
Reels: Sligo Maid and Colonel Rodney
The Woman From Wexford
The Patriot Game
Róisín Dubh
Air: Fa La La Lo
Peggy Lettermore
Easy And Slow
My Love Is In America
The Kerry Recruit
The Old Orange Flute
Reels: The Donegal Reel and The Longford Collector
The Leaving Of Liverpool

Disc Two
FINNEGAN WAKES

Finnegan’s Wake
Sunshine Hornpipe/The Mountain Road
Monto
The Dublin Fusiliers
Chief O’Neill’s Favourite
The Sea Around Us
McAlpine’s Fusiliers
Hot Asphalt
The Glendalough Saint
Within A Mile Of Dublin
Will You Come To The Bower
Nelson’s Farewell
IN PERSON (E.P.) featuring Ronnie Drew
Rare Old Mountain Dew
McAlpine’s Fusiliers
Willie Gannon
Mrs McGrath
MAINLY BARNEY (E.P.)
King Of The Fairies
Mason’s Apron
Kitty Come Down From Limerick
The Cuilin
MORE OF THE DUBLINERS (E.P.)
Master McGrath
Walking In The Dew
The Cook In The Kitchen (double jig)
Boulavogue (instrumental)
BONUS TRACK
Off To Dublin In The Green

Artiest info
Website  
 

Label: Beat Goes On Records

video