FOLK & GREAT TUNES FROM RUSSIA - VARIOUS ARTISTS

Lezers die deze kolommen geregeld helemaal doorkruisen, weten intussen dat we hier een bevoorrecht contact hebben Christian Pliefke, de man achter Nordic Notes en CPL Music, die sinds jaar en dag bezig is met het ontsluiten voor ons, Westerlingen, van de folkmuziek uit Noord- en Oost-Europa. Als je wil weten wat er beweegt in Estland, Letland of Litouwen, moet je bij hem langs.

Diezelfde trouwe lezers zullen ook weten dat er ook in Rusland een en ander aan de gang is. Zo mochten we hier de voorbije maanden hebben over werk van onder anderen Dobranotch, Ayarkhaan, Merema en -vooral- Vedan Kolod, het gezelschap rond de hoogst inspirerende dame Daryana Antipova. Nu is het deze dame -Pliefke kwam haar geregeld tegen op beurzen en festivals- die de drijvende kracht werd achter deze dubbele CD: zij hield niet op met het doorsturen van interessante muziek van dito Russische muzikanten en het resultaat is dus deze dubbele sampler met in totaal bijna tweeënhalf uur muziek, veelal van nog onbekende namen.

Ik heb het al bij herhaling gezegd en geschreven en ik mag het hier nog eens herhalen: samplers als deze hebben tot enige taak de luisteraar bekend te maken met het bestaan van de artiesten, die erop voorkomen. Voor zover de kwaliteit van de als voorbeeld aangehaalde tracks in orde is, gaan geïnteresseerde luisteraars dan wel vanzelf op zoek naar het “grote” werk van die muzikanten en daar gaan ze, aan de hand van deze 35 tracks, beslist een flinke kluif aan hebben. Ik denk dat ik maf zeggen dat ik het wereldje wel een beetje volg en toch stoot ik hier op tientallen nieuwe -of mij althans onbekende- namen.

Nu, helamaal verbazend hoeft dat niet te zijn: wat we gemeenzaam “Rusland” noemen is een gigantisch uitgestrekte lappendeken van landen en volkeren. Veertig volkeren en 190 regio’s, die geografisch weliswaar allemaal onder dezelfde noemer geklasseerd worden, maar verder even verschillend zijn als alles en iedereen wat tussen Sicilië en Kopenhagen woont.

Deze verzameling -Antipova kent blijkbaar héél veel mensen- bevat alle mogelijke varianten, van solo-artiesten tot duo’s, trio’s of heuse grote orkesten en ze bestrijkt talloze genres, van klassieke keelzang tot rockgerichte folk of puur klassieke volkswijsjes, van de zogeheten “Peters folk”, de nieuwe golf uit Sint-Petersburg tot de meer traditie-gerichte bands. Nieuwe namen om in het oog te houden zijn “Beneath The Clouds”, “Varevo”, “Karelia”, “Valeriya Shaportovaé en “Dmitry Paramonov”. Voor nog geen tien euro kan deze hoogst interessante dubbelaar de uwe worden, wat dus ook al geen rem zou mogen betekenen. U krijgt er een boel goeie muziek voor in ruil en, wat nog belangrijker is: u kan vertrekken op zoektocht. Ik hoop u daar tegen te komen, want hier staan werkelijk fantastische dingen op!

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 


label: CPL music

video