SECOND WIND QUINTET - SECOND WIND QUINTET

Second Wind Quintet werd in 2015 opgericht, het bestaat uit een groep getalenteerde Finse muzikanten geleid door guitarist/componist Tommi Tampio, de overigen zijn Juuso Rinta op contrabas, Ikka Oksanen op drums, Aapo Wikstén op piano en Kasper Haikonen op saxofoon. Hun muziek combineert elementen uit de moderne jazz, Finse volksmuziek en de sfeer van filmmuziek. De verschillende muzikale achtergronden van de leden van het quintet zorgt voor de voedingsbodem van kleurrijke improvisaties en bijzonder geslaagd samenspel. De composities van Tampio zijn beïnvloed door de muziek van Brian Blade Fellowship, Pat Metheny en Aaron Parks, ook de filmcomponist James Horner ( Titanic, Braveheart o.a.) heeft hem geïnspireerd.

Het debuut album van het Second Wind Quintet nodigt de luisteraar uit om een reeks aan gevoelens te ondergaan.” De muziek vermengt diverse schakeringen van kalmte, ongerustheid, droefheid en hoop die samen het moderne leven laten zien. De muziek bevat ook flarden van noordelijke melancholie “ ( cd boekje). Titels als Too Kind, Inner Peace, Absence, Belief en Lost wijzen ook naar bovenstaande opmerking en.

“Something Dark” het openingsnummer begint met een lang piano intro, melodieus, rustig maar dan valt de rest van het quintet in en vliegt het tempo omhoog. Het samenspel van dit quintet verloopt naadloos en de klankkleur is bijzonder aangenaam met solo ruimte voor iedereen zoals de gitaar van Tampio in “Too Kind”. Zijn elektrische geluid is af en toe lekker scheurend en gelukkig niet keurig balancerend tussen de lijntjes, hetzelfde kan gezegd worden over het uitstekende saxofoonspel van Kaspar Haikonen, een ontdekking. “Inner Peace” is een kort fragment waarin piano- en gitaar akkoorden elkaar afwisselen.

Verstilde muziek en dat valt ook te zeggen over “Absence” waarin Wikstén excelleert. In het nummer “ Belief” is er een repetitief baspatroon waarbij zich eerst de piano voegt en de rest successievelijk invalt, heel inventief en daardoor ook spannend. Ook in “Uuspuu” is er zo’n zich herhalend motiefje waar de muziek omheen wordt gedrapeerd, het geeft de muziek een heel speciale sfeer zonder al te zweverig te worden. Een heel bijzonder album en zeker voor een debuut. Denemarken, Zweden en Noorwegen, van al deze Scandinavische landen weten we dat ze grossieren in excellente jazzmusici en nu kunnen we Finland daaraan toevoegen, denk aan Iiro Rantala, Jarmo Savolainen, Aki Rissanen, Wasteland en nu ook Second Wind Quintet.

Jan van Leersum

 


Artiest info
Website  
 

Label : Challenge Rec.
Distr. : New Arts Int.

video