JIM GUSTIN & TRUTH JONES – LESSONS LEARNED

 

Jim Gustin, afkomstig uit Californië, is gitarist en singer-songwriter. In de voorbije dertig jaar trad hij met zijn band Truth Jones vooral op in de omgeving van LA. Met de band, die eerst de Truth heette, wil hij tijdens optredens met zijn muziek, op de éérste plaats “waarachtig” overkomen. Probleem is, dat deze bandnaam al heel vaak en veel eerder gebruikt is. “Jones” is aan de naam toegevoegd, om het begeren, het verlangen naar de waarheid te accenturen en, het laat ook uitschijnen, dat er naar iemand verwezen wordt.

Truth Jones werd in 2000 opgericht, met als basis twee krachtige en emotionele vocalisten. Met Jim Gustin als zanger/gitarist en Jeri Goldenhar aka “Truth Jones” als co-vocaliste. Daarnaast bestaat de line-up verder uit Chris Baurer als gitarist, Burke Greer als bassist en Jim Sipotz als drummer. Jessica, de dochter van Jeri Goldenhar, trouwde met Chris Baurer en werd ook zangeres. Stephen Semola is keyboardspeler en zingt en Chuck Goldenhar, de man van Jeri, speelt mondharmonica. De band treedt vaak op in clubs en bars, bij vieringen en tijdens benefiet avonden.

Jim Gustin & Truth Jones debuteerden in 2013 met ‘Can’t Shet a Tear’. De opvolger van ‘Memphis’ (2017), heet ‘Lessons Learned’. Hun derde album telt elf originele Jim Gustin nummers, waarvan Jeri Goldenhar van zeven de co-songwriter is. Voor de opnames zaten Gustin en Goldenhar in de studio samen met bassist Scott Duncan, drummer Chuck Strong, toetsenist Steve Alterman (orgel, piano) en co-producer Terry Wilson (gitaar, keys, percussie). Het album werd geproducet door Gustin en (opnieuw) de legendarische Californische muziekant Terry Wilson, die ook als co-engineer zorgde voor het mixen en afwerken van het project. Namen ook deel aan de sessies: trompettist Lee Thornburg (Tower of Power), harpist  Chris “Le Roi” Hansen (producer van de Harp Attack shows), slide gitarist Tommy Marsh (Crooked Eye Tommy), saxgoeroe Jim Scimonetti en Jones'dochter Jill Hormon, die op een paar nummers meezongt. Het hele gezin verzamelde zich in Mystic Mountain Sound Studio’s.

De stijl kan samengevat worden als een mix van stuwende blues, funky soul, zwoele jazz en Amerikaanse r’n’r. De stereotype verhalen in de nummers gaan over wilde nachten in barrooms, de zondagochtend in de kerk, tijden van liefdesverdriet en jaren van strijd en wijsheid.

De set van ‘Lessons Learned’ opent met “I'd Been Drinking”, een swingend duet dat een al te bekend verhaal in de blues -over de nawerkingen van een paar te veel- vertelt. Truth Jones neemt dan de touwtjes in handen in het door de blazers gedreven “I Heard About You” met daarin een mogelijke eerlijke waarschuwing, dat ze weet om te gaan met zijn sluwe manieren. Gustin waagt zich vervolgens aan zijn puntige preek met actueel sociaal commentaar in de gruizige boogie “The Truth”. Jones demonstreert haar dynamische bereik in de zwoele op piano, door Alterman gestuurde jazz ballade “When This Ship Sails”, ditterwijl Lawrence Tamez haar verdriet benadrukt op zijn treurige tenorsax. In “I Hate To See You Go” valt de jammerende gitaar van Gustin op en in de rumba “Never Forget” het advies over hoe een heer een dame moet behandelen. Truth Jones haalt alles uit haar drijvende Memphis-ziel in “All You Ever Bring Me Is The Blues” met knappe solo's van Gustin, Alterman en Tamez. Iedereen verzamelt zich vervolgens op “Never Too Big For The Blues” voor een akoestische sessie en verhalen over de lessen die hij jong zijnde “leerde”, waarbij Le Roi en “Crooked Eye” Tommy e.e.a. beamen. Gustin getuigt vervolgens in Bobby “Blue” Bland-stijl van zijn genegenheid op het energieke “Rockslide”. Een gedempte piano en saxofoon openen de gepassioneerde ballade “My Love Is True” die uitgroeit tot een emotioneel hoogtepunt waarin Gustin en Jones krachtig overnemen en overtuigen. Met de gospel-rocker Three Things” gaat het album naar een finale, met de duidelijke boodschap dat er alleen wat geloof, hoop en liefde nodig is om van de wereld een betere plek te maken.

Met ‘Lessons Learned’ demonstreren Jim Gystin & Truth Jones uitgebreid en waarachtig hun groei, verscheidenheid en kwaliteiten waarbij ze hun ervaring delen in de smeltkroes van Zuid-Californië.

“ With ‘Lessons Learned’, Jim Gystin & Truth Jones extensively demonstrate their growth, diversity and qualities while sharing their experience in the melting pot of Southern California… “ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

Album track list:
01. I'd Been Drinking – 02. I Heard About You – 03. The Truth – 04. When This Ship Sails – 05. I Hate To See You Go – 06. Never Forget – 07. All You Ever Bring Me Is The Blues – 08. Never Too Big For The Blues – 09. Rockslide – 10. My Love Is True – 11. Three Things / Words/music © 2020 by: J. Goldenhair (2,4,6-9,11)  / Jim Gustin - Produced by: Jim Gustin & Terry Wilson

Album line-up:
Jim Gustin: vocs, lead & bvs, guitar / Jeri Goldenhar aka Truth Jones: vocs / Steve Alterman: organ, piano, bvs / Scott Duncan: bass, bvs / Chuck Strong: drums, bvs / Lawrence Tamez: saxophone & Terry Wilson: guitar, keyboards, percussion / Chris "Le Roi" Hansen: harmonica / Arturo Mendoza: percussion / Jim Scimonetti: sax / Tommy Marsh: slide guitar / Lee Thornburg : trumpet

Discography Jim Gustin & Truth Jones:
Lessons Learned [2020] | Memphis [2017] | Can’t Shed A Tear [2013] |   

 

Artiest info
Website  
 

info: Blind Raccoon

video