ANA POPOVIC - LIVE FOR LIVE

 

About the recording Popovic says: 'Playing live is the best feeling in the world, it's like sacred time to me. A moment my mind is free. I'm one with my guitar and when the music takes me over, it's like fuel to my soul. My drive has always been the unconditional love to play my instrument. As a performing artist you gotta push your limits. It's ultimately about what YOU want to achieve. And, in order to do that, you need to surround yourself with musicians that are searching for the same. Having a great band on stage with me is absolutely necessary. I get my inspiration from how well my band plays. Always striving for higher heights. This live album features an evening in France with my 6-piece band. We tried to capture some of the joy and magic that a live show brings. Can you feel it?
- Ana Popovic

Ana Popovic haar carrière volgen we bij Rootstime al jaren, waarbij het steeds genieten is van haar veelzijdige talenten van blues tot rock tot funk en jazz, maar we hebben het allemaal op de plaat nog nooit zo gehoord tot nu op haar nieuwste album,"Live for LIVE", dat pas verscheen op CD en DVD. 20 jaar toert deze bekroonde gitariste, zangeres en songwriter, en dat moet gevierd worden met deze spannende, anderhalf uur durende DVD, die laat zien waarop ze trots terugkijkt op een carrière van duizenden shows wereldwijd. Dit energieke concert toont niet alleen de fascinerende gitaarvaardigheden van Ana, maar ook haar fantastische band, waarbij vele muziekstijlen met succes zijn samengevoegd. Het is dan ook twintig jaar geleden dat deze sexy gitariste, geboren in Belgrado, naar Nederland kwam omdat destijds oorlogsland Servië haar een toekomst ontzegde. In Nederland studeerde zij jazzgitaar aan het conservatorium, maar de bluesvirus kreeg haar reeds vroeger te pakken, dankzij de platencollectie van haar ouders. De blues heeft sindsdien voor haar iets 'onvoorwaardelijks' dat geen grenzen verdraagt, wat ook haar temperament karakteriseert. Ze woonde meer dan 10 jaar in Amsterdam, en vervolgens verhuisde ze naar Memphis, Tennessee, om daar haar muziek op te nemen. Eindelijk, verhuisde ze met haar familie naar Los Angeles, Californië, waar ze nu ook woont.

Vanaf 1998 deed Ana jaarlijks meer dan 100 shows en verscheen ze regelmatig op de Joegoslavische TV, haar debuut CD "Hometown" toonde een eerste glimp van haar talenten als zangeres en gitariste, om vervolgens in 2003 een nominatie te krijgen voor de Blues Music Award. Dit resulteert enkele jaren later in een platencontract bij het Amerikaanse Eclecto Groove Records en haar succesvolle debuut-CD "Still Making History" (2007), in de US geproduceerd door Grammy Award winnaar John Porter die ondermeer werk afleverde voor Roxy Music, The Smiths en Bonnie Raitt. Na 2 jaar toeren door Amerika en Europa is dan de opvolger "Blind For Love" (2009), ditmaal geproduceerd door niemand minder dan Mark Dearnley (AC/DC, Tom Petty, Paul McCartney), een meer rustige bluesrelease waarin naast de blues tevens jazz, funk en gospel te ontdekken valt. Ana's ster is sindsdien tot grote hoogte gestegen, want met topalbums als "Unconditional" (2011) en "Can You Stand The Heat" (2013) konden nominaties niet uitblijven, en verwierf ze na de nominatie in 2003 voor 'Best New Artist Debut', nog vier nominaties als 'Contemporary Blues Female Artist' ('12, '14), 'Contemporary Blues Album ('12) en 'DVD Of The Year' ('12).

Naast deze studioalbums, is er natuurlijk ook livewerk op plaat te horen, maar Ana wist ons wel degelijk te verrassen met het album "Blue Room" (2015) dat ze met haar vader maakte, een veel rustiger album dan we van Ana gewoon zijn, maar het toonde wederom de veelzijdigheid die Popovic in huis heeft. En de verrassing was compleet met het driedelig "Trilogy" album dat in 2016 verscheen. Dit prachtalbum bevatte zomaar drieëntwintig blues, jazz en funk nummers, mooi verdeeld in drie schijfjes. Een mooi ambitieus project en meteen een enorm understatement van een groot gitariste. Twee jaar geleden verscheen het album "Like It On Top" (2018), een album dat zich voornamelijk op krachtige, succesvolle, inspirerende vrouwelijke rolmodellen richt. Deze plaat werd geproducet door 4-time Grammy winner Keb’Mo’ (met gast optredens van Oa. Kenny Wayne Shepherd, Robben Ford en Keb’ Mo’ zelf), en sinds toen tourt ze vrijwel onafgebroken de wereld rond met de energieke optredens waar ze inmiddels bekend om staat, al is het nu wel even minder omwille van de coronaperikelen, en is het even wachten tot ze 'back on the road' is.

Om deze periode goed te kunnen overbruggen verscheen pas "Live for LIVE", als CD en DVD en alle fans weten beslist dat de podiumpresence van deze dame garant staat voor een energiek optreden, en dat is nu niet anders, met deze opnames die gebeurden op 2 november 2019 op het Festival De Guitares in het Centre Culturel Albert Camus in Issoudun, Frankrijk. Haar laatste live album "An Evening At Trasimeno Lake" (2011) dateert nu al bijna 10 jaar geleden, hoogste tijd dus om ons nu met een kanjer van een DVD te verrassen waarmee Ana tenvolle bewijst dat ze zich in die 20 jaar opgewerkt heeft tot één van de ‘leading ladies’ van de hedendaagse blues, want Ana is op deze opname buitengewoon goed op dreef. Liefst 19 tracks lang verspreidt ze haar bluesrock met een flinke dosis funk en soulvolle rock, het bekende recept. Maar de manier waarop zij haar concerten, en met name deze registratie, invulling geeft, valt in hoge mate te prijzen. Nooit 99,99% geven, maar altijd 100%, liefst meer. Volle bak, het publiek meer willen geven dan verwacht. Haar 5-koppige band haalt alles uit de kast,en Ana weet ons in te palmen met haar soulvolle stem, maar nog meer met haar behendig gitaarspel. Opzwepend en met de absolute wil om haar publiek de avond van hun leven te geven. Niemand ging na het concert teleurgesteld naar huis neem ik aan, onder meer ook door het magistrale geluid, en de perfecte registratie daarvan komt uitstekend tot zijn recht op "Live for LIVE". Al 20 jaar wint ze een immer groter wordend publiek voor zich en daar is het einde nog zeker niet van in zicht. Sterker nog, de laatste tijd lijkt ze meer dan ooit tot bloei te komen en verkoopt ze steeds grotere zalen uit. Dus zeker in het najaar is Ana Popovic niet te missen in Maastricht of Verviers!

 

14 Okt - Muziekgieterij · Maastricht
15 Okt - Spirit of 66 · Verviers

 

Tracklist :

01. Intro
02 . Ana’s Shuffle
03. Can You Stand The Heat
04. Object of Obsession
05. Love You Tonight
06. Train
07. Long Road Down
08. New Coat of Paint
09. Can’t You See What You’re Doing To Me
10. Fencewalk
11. Johnnie Ray
12. If Tomorrow Was Today
13. Brand New Man
14. Buthel Bop
15. Like It On Top
16. Lasting Kind Of Love
17. Mo’ Better Love
18. How’d You Learn To Shake It Like That
19. Tribe

Line up:
Ana Popovic – zang, gitaar
Michele Papadia – hammond, piano, backing vocals
Cedric Goodman – bas, backing vocals
Buthel Burns – drums, backing vocals
Claudio Giovagnoli – saxofoon
Davide Ghidoni – trompet

 

Artiest info
Website  
 

Label: ArtisteXclusive

video