BAAL & MORTIMER – DEIXIS

‘Baal & Mortimer’ is een muzikaal project dat in 2014 werd opgestart door de uit Düsseldorf afkomstige artieste Alexandra Grübler, gespecialiseerd in elektronica en soundscapes en sinds een tijdje opererend vanuit Berlijn. In 2018 bracht ze een eerste plaatje op de markt onder de titel “Earthrise” en nu komt er een eerste door platenlabel ‘Bureau B’ op de markt gebrachte full-cd die “Deixis” als titel kreeg.

Daarop werden dertien tracks verzameld die nogal experimenteel klinken en misschien ook wel best als soundscapes bij één of ander filmproject dienst zouden kunnen doen. Hoe dat klinkt kan u even beluisteren op de bijgaande audiovideo van het nummer “H/Délires”. Voor de opname van deze plaat kreeg Alexandra Grübler de hulp van Robert Schulte op synthesizer en drummachine bij het nummer “Showcase” en van Samuel Ferstl voor extra vocale support op de tracks “The Moths” en “Kingdom Rest”.

Vlot in het gehoor liggend kunnen we deze muziekescapades van ‘Baal & Mortimer’ niet echt noemen. Het lijken meer demo-achtige muziekstukjes te zijn waar nog wat verder dient aan gewerkt te worden. Maar dat is waarschijnlijk net waarom dit experimentele elektropop genoemd wordt en haar optredens zich voornamelijk situeren in obscure Berlijnse clubs en exclusieve kunstateliers.

Voor de geïnteresseerden onder u misschien ook nog even wat informatie om bij te leren: ‘Deixis’ is volgens het dikke ‘Van Dale’-woordenboek een verwijzing naar de taalsituatie zelf van woorden die zonder zo'n verwijzing volstrekt betekenisloos zouden zijn. Voorbeelden: ‘hier’ en ‘daar’; ‘ik’ en ‘jij’, ‘gisteren’ en ‘morgen’ zijn deiktisch. Zo heeft u alvast toch nog iets opgestoken van deze cd-recensie.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Bureau B
distr.: Sonic RendezVous

video