JUSTIN HOWL – WANDERLUST

 

 “ He draws from his native Mississippi’s literary and musical heritage… “

De akoestische blues en roots muzikant Justin Howl vond na zijn studies een thuis in Chicago. Als songwriter, zanger, gitarist en harpist wil hij ons -vier jaar na zijn 2016-debuut ‘Justin Howl and the Salty Dogs’- op zijn nieuwe release ‘Wanderlust’ letterlijk meenemen naar zijn roots, waar “hij uit het literaire en muzikale erfgoed van zijn geboorteland Mississippi put...”.

Howl begon, voortgestuwd door de energie van de bluesclubs in de stad en de enorme verzameling oude opnames die hij had ontdekt in de filialen van de stadsbibliotheek, live op te treden toen hij studeerde aan de Universiteit van Chicago. Justin erkent dat hij veel te danken heeft aan de Chicago-blues, maar is, door het hypnotiserende en kwalitatieve, méér aangetrokken tot de North Mississippi stijl. Iets soortgelijks doet ook de literatuur van William Faulkner, die ook uit die regio komt, met hem. Toen hij in 2016, zonder direct uitzicht op een academische baan, afstudeerde en besloot naar Oxford te reizen om de jaarlijkse Faulkner-conferentie bij te wonen, werd de trip een lange en eindloze eerste tour.

“A poignant personal statement from one of Chicago’s busiest musical wanderers…”

De meeste nummers voor zijn tweede studio album ‘Wanderlust’ (reislust) zijn geschreven tijdens de COVID-19-pandemie. Het titelnummer bevestigt zijn verhoogd gevoel van te willen reizen, in een tijd waarin het veiliger is om thuis te blijven. “Things to Do” -een klassiek bluesgroove nummer met een hedendaagse twist, aangedreven door een aanstekelijk basmotief en het gegrom van mondharmonica- onderzoekt de spanning van iemand die in een rustige periode nadenkt over dingen die hij geïsoleerd zou kunnen uitvoeren enerzijds en de extreme angst die hij voelt, over een onzekere toekomst anderzijds. Nummers zoals de opener "Interstate 55" en "Sweet Babe" zijn stevig geworteld in de arbeidsklasse Hillbilly Blues. Howl, in navolging van R. L. Burnside, zoekt het in de percussie en ritmische akoestische gitaarstijl. Op “Times I Been Good” brengt hij een eerbetoon aan Mississippi zanger/slide gitarist Fred McDowell (1906-1972), terwijl hij zijn gitaarfraseringen synchroniseert met gestage, door Johnny Woods geïnspireerde, harmonica-grooves. Howl lucht zijn hart op “I Must Confess”, “This I Know” en “Josephina” vullen de rij van “tien originele nummers over onverzettelijke angst, verlangen en ontgoocheling” aan.

‘Wanderlust’ van Justin Howl is op de eerste plaats een aangrijpend persoonlijk statement van een van Chicago's drukste muzikale zwervelingen. Daarnaast is het album een must voor alle liefhebbers van akoestische Delta en Hillbilly Blues. Te ontdekken waard!

“ Justin Howl's ‘Wanderlust’ is a poignant personal statement of one of Chicago's busiest musical wanderers and, a "must have" album for all fans of acoustic Delta and Hillbilly Blues. Worth exploring!... “ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: JUSTIN HOWL
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Release: 01/12/2020

Album track list: 01. Interstate 55 – 02. Things to Do – 03. Sweet Babe – 04. I Must Confess – 05. Love Triangle – 06. Wanderlust – 07. Times I Been Good – 08. The Magician – 09. This I Know – 10. Josephina / All songs written,performed & produced by: Justin Howl | Album credits: Justin Howl: vocs, a-guitar, harmonica

Discography JUSTIN HOWL: Wanderlust [2020] | Justin Howl and the Salty Dogs [2016] || 

Artiest info
Website  
 

video