CHARLEY CROCKETT – WELCOME TO HARD TIMES

Meteen nadat ik vorig jaar rondom deze tijd de recensie klaar had van het album “The Valley” van de Amerikaanse singer-songwriter Charley Crockett uit Austin, Texas werd het zilveren schijfje en bijhorend hoesje toegevoegd aan mijn privé cd-collectie. Ik was heel snel gewonnen voor het soort nummers die deze ‘Texas Swing’- en countryrockzanger op dat album had opgenomen.

Dat zijn nieuwste plaat “Welcome To Hard Times” direct op onze volledige aandacht kon rekenen hoeft dan ook niet te verbazen. Het is trouwens al de zevende soloplaat van de 36-jarige Charley Crockett die in 2015 op plaat debuteerde met het album “A Stolen Jewel”. Hij componeerde zelf twaalf van de dertien nummers die een plaatsje hebben gekregen op deze nieuwe cd. Het als single uitgebrachte liedje “Don’ Cry” (zie 2e video) werd bovendien met hem meegecomponeerd door ‘The Black Keys’-frontman Dan Auerbach en countryzanger Pat McLaughlin uit Nashville.

De enige coversong op “Welcome To Hard Times” is het nummer “Blackjack County Chain” dat door Red Lane werd geschreven voor Charley Pride, maar omdat die het liedje indertijd niet wilde opnemen werd het dan maar door countryster Willie Nelson uitgebracht als single in 1967. Die song gaat over de door een zwarte bende uitgevoerde moord op een corrupte blanke sheriff in de staat Georgia en werd destijds omwille van zijn controversiële inhoud door heel wat radiostations in de ban geslagen.

Op de eerste video bij deze recensie kunt u genieten van de albumtiteltrack “Welcome To Hard Times” waarmee de plaat trouwens ook begint. We schreven vorig jaar al dat Charley Crockett in Texas regelmatig het podium deelt met grote namen als Alejandro Escovedo, Joe Ely en Justin Townes Earle. De invloeden van deze gevestigde Americana- en countrysterren zijn zelfs terug te horen in enkele nummers op het nieuwe album van deze afstammeling van de enige echte Davy Crockett, de Texaanse politicus, militair, revolutionair en volksheld uit het begin van de 19e eeuw.

Twee jaar geleden onderging Charley Crockett een open hartoperatie en op sommige liedjes van deze plaat lijkt het alsof de daarbij opgelopen verwondingen nog niet helemaal genezen zijn, zoals in “Fool Somebody Else”, de hartverscheurende ballad “Wreck Me”, “The Man That Time Forgot”, “The Poplar Tree” en “Rainin’ In My Heart” waarin liefdesperikelen voor hartenpijn en littekens zorgen. Maar dat blijkt toch enkel schijn te zijn want er staan ook heel wat optimistische uptempoliedjes op “Welcome To Hard Times” zoals countryrockers “Run Horse Run”, “Tennessee Special”, het door pedal steel aangedreven “Heads You Win” en het prachtige walsnummer “Lily My Dear”.

De producer van dit album is Mark Neill, een man die tonnen ervaring heeft met het opnemen van meerdere schitterende Americana-platen zoals “Brothers” van ‘The Black Keys’ en “Let The Good Times Roll” van JD McPherson. Hij heeft uitstekend werk verricht om de geweldige liedjes van Charley Crockett voor de volle honderd procent tot uiting te laten komen op “Welcome To Hard Times”, wellicht zijn beste album tot nu toe en veelbelovend voor wat we in de toekomst nog van deze Texaan zullen mogen verwachten.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Son Of Davy / Thirty Tigers

video