PATRIK JANSSON BAND – IV

 

 “ Exciting contemporary blues & blues-rock from the heart of Sweden!... “

Uit Zweden, zijn naam verraadt het een beetje, is Patrik Jansson afkomstig. Zanger, gitarist, drummer, componist en producer Patrik Jansson werd geboren in het kleine stadje Gävle in het midden van Zweden. Hij begon op jonge leeftijd met drummen. Als jonge twintiger verhuisde hij naar Stockholm om muziek te studeren en om aan een carrière in de muziek business te bouwen. Hij leerde ook piano, bas en gitaar spelen en raakte meer en meer in de ban van het spelen van de blues.

Eind 2007 richtte Patrik in Stockholm, na jarenlang in verschillende bluesbands en jazzcombo's, hardrock- en metal acts gedrumd te hebben, de Patrik Jansson Band op. Daarnaast pakte hij de gitaar op en begon te spelen en te zingen, in de hoop zich te ontwikkelen als songwriter en muzikant.

Begin 2011 verscheen bij Sneaky Foot Records-label hun titelloze debuutalbum. De muziek kan het best omschreven worden als een mix van Stevie Ray Vaughan, Johnny Winter en Buddy Guy, om maar een paar vroege invloeden te noemen. Na enkele line-up wisselingen was het tijd om nummers te gaan schrijven voor het vervolg en ging eind 2013 de band de studio in om ‘Here We Are’ (2014), hun tweede volledige album op te nemen, dit met gastoptredens van Mikael Fall (mondharmonica) en de Zweedse blueszangeres Lisa Lystam.

In 2015 wijzigde de line-up als drummer Martin Forsstedt, bassist Thomas Andersson en organist Gustaf Andersson zich bij de band voegden. Eind 2016 gingen ze de studio in om ‘So Far to Go’ (2017) op te nemen. Het brede scala van het nieuwe materiaal was een duidelijke verklaring dat PJB geen beperkingen had voor hun muziek en volgens hun eigen recept bewezen ze nogmaals dat ze wisten wat ze deden. Het album stond vol met melodieuze blues en bluesrock waar invloeden van klassieke Chicago en Texas blues zoals de muziek van BB King en Freddie King versmelten met de modernere soul, blues en bluesrock van Robert Cray, Stevie Ray Vaughan en Joe. Bonamassa.

In 2019 werd Gustaf Andersson vervangen door Lars Ericsson, een pianist met een uitgebreide jazz- en blues achtergrond die de band een meer verfijnd geluid gaf. Ook was het opnieuw tijd om de studio in te gaan om het vierde album ‘IV’ op te nemen, dat in oktober uitgebracht wordt. Bedoeling was om een meer “live” klinkend album te maken.

“Ik heb veel tijd en moeite gestoken in het maken van deze plaat en ik probeer echt mijn muziek iets te laten betekenen. Ik probeer liedjes te schrijven die je iets laten voelen, liedjes die ertoe doen en ik geloof dat we daar dichter bij zijn gekomen …/… Ik denk dat je het zult horen…” (Patrik Jansson)

Met “She Ain´t Gonna Come Back Any More” opent de PJB hun nieuwe album op een funky Latino deuntje heel aanstekelig. Vooral de nieuwe toetsenist Lars Ericsson op orgel is hier met enkele solo’s de smaakmaker. Hij legt met zijn jazz- en blues achtergrond de basis van bas en drums van Thomas Andersson en Martin Forsstedt.Op “A Love Like Yours” gaan ze wat meer funky verder. Daarna is er de prachtige blues ballade “Love Will Find a Way” waarvoor Lars plaats neemt achter de piano. “Play Me the Blues” en “Same Thing All Over Again” zijn odes aan de klassieke Chicago-blues. “She Said What?” is een uptempo funky brouwsel en voor de fans die houden van blues, die wat meer van swampy mag zijn, is er “Someone Who Treats You Right”. “Only the Lonely”, de reguliere afsluiter is een verzuchting en “Nothing but the Blues”, de bonus track, een bewijs van -dank zij de Patrik Jansson Band- hoe mooi de blues kan zijn.

‘IV’ van de Patrik Jansson Band is een muziekfestijn voor fans van elektrische blues, bluesrock, Chicago blues en zware hedendaagse blues. Een abolute aanrader!

“ ‘IV’ av Patrik Jansson Band är en musikfest för fans av elektrisk blues, bluesrock, Chicago blues och tung samtida blues. Ett absolut måste!... “ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

Release: 02/10/2020

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: PATRIK JANSSON BAND
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album track list: 01. She Ain´t Gonna Come Back Any More - 02. A Love Like Yours - 03. Love Will Find A Way - 04. Same Thing All Over Again - 05.She Said What? - 06. Play Me The Blues - 07. Someone Who treats You Right - 08. Only The Lonely - 09. Nothing But The Blues (Bonus Track) / Words/music, arrangements © 2020 by: Patrik Jansson, or as [noted] - Produced by: Patrik Jansson | Album line-up: Patrik Jansson: vocs, guitar, percussion / Thomas Andersson: bass / Martin Forsstedt: drums / Lars Ericsson: organ, keys

Discography PATRIK JANSSON BAND: IV [2020] | So Far to Go [2017] | Here We Are [2014] | Patrik Jansson Band [2011] |

 

Artiest info
Website  
 

Spotify

Label: Sneaky Foot Records

video