NAKED GIANTS – THE SHADOW

De Amerikaanse multi-instrumentalist Chris Funk, lid van de indierockband ‘The Decemberists’ uit Portland, Oregon, is de bekende producer van het album “The Shadow”, de tweede plaat van de Amerikaanse rockgroep ‘Naked Giants’. Dat is de opvolger van hun door Steve Fisk (producer van platen van ‘Nirvana’ en ‘Soundgarden’) geproducede debuutalbum “Sluff” dat eind maart 2018 op de platenmarkt is verschenen.

‘Naked Giants’ is een trio uit Seattle, Washington, bestaande uit de prille twintigers zanger-gitarist Grant Mullen, bassist Gianni Aiello en drummer Henry LaVallee. Voor de release van hun eerste studioalbum verscheen een ep die “R.I.P.” als titel kreeg. Na het album “Sluff” brachten ‘Naked Giants’ begin 2019 ook nog een tweede ep “Green Fuzz” op de markt, de voorloper van dit tweede studioalbum “The Shadow”.

Elf nieuwe nummers vormen de tracklijst van deze nieuwe plaat, te beginnen met het ‘Ramones’-achtige punknummer “Walk Of Doom” dat al na 1 minuut en 45 seconden afklokt. Ook voor het daaropvolgende “High School (Don’t Like Them)” dat u op de tweede video bij deze recensie kan beluisteren werd de punkrock als basis gebruikt en het op de eerste video te horen “Take A Chance” heeft die ruwe en rauwe sound van de punkmuziek in zich.

De rock- en popmuziek uit de jaren ’80 en ’90 van bands als ‘Devo’, ‘Talking Heads’ en ‘The Cure’ heeft voor heel wat invloeden gezorgd op de nummers die op “The Shadow” te horen zijn. Vooral de sound van die laatste band lijkt aan de basis gelegen te hebben voor de mooie ballad “Turns Blue”, volgens ons het beste nummer uit dit nieuwe album van ‘Naked Giants’. Die piekfijne song werd als derde single uit de plaat gelanceerd en intussen is er ook al een vierde single gereleased met het nummer “(God Damn!) What I Am”.

Na het melancholisch rustige maar naar het einde toe stevig ontsporende liedje “The Ripper” volgt alweer een sublieme garagerocksong met “Unpeeled” om daarna de beuk er terug in te gooien met het nummer “Television” en het al even stevig rockende riffje van “Better Not Waste My Time”. Na de albumtiteltrack “The Shadow” schuiven we door naar het einde van de plaat met de meest melodieuze song uit de plaat: “Song For When You Sleep” maar of je daarmee de slaap kan vatten durven we toch nog te betwijfelen.

Deze drie energieke naakte reuzen uit Nirvana-land Seattle hebben met “The Shadow” een nieuwe plaat gemaakt die veel melodieuzer is dan hun eerste loeiharde album “Sluff” en die heel wat hits kan gaan opleveren en op veel bijval zal kunnen rekenen bij de vele fans van door gitaren gedomineerde rock’n’roll en punkrock zoals voortgebracht door bands als ‘Ramones’, ‘The Cure’ en ‘Talking Heads’.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: New West Records / PIAS

video