COLIN LAKE – FORCES OF NATURE

 

 “ Original roots, blues, rock & soul out of New Orleans!... “

Singer-songwriter, gitarist, harmonicaspeler en -voeg nog toe- zeeman Colin Lake’s muzikale carrière begon zo’n vijftien jaar geleden, als hij in New Orleans in de Louis Armstrong International Airport zijn vrouw en muzikale muze Dawn Marie ontmoette. Hij verhuisde naar NOLA -the Crescent City, the City that Care Forgot & the Big Easy- waar hij de smaak van roots muziek écht vond. Ondertussen bracht Lake al vijf albums (én een EP) uit.

Bij het Louisiana Red label bracht hij in 2015 zijn vierde album ‘One Thing That’s For Sure’ uit. Het was de opvolger van ‘The Ones I Love’ (2011). Voor de opnames kreeg hij de hulp van “guests” en, dat waren niet de minsten. Ik noem Luther Dickenson (North Mississippi All Stars), Maggie Koerner (Galactic), jazz zangeres Sasha Masakowski en zangeres Topsy Chapman (12 Years a Slave).

In 2017 kwam er het onverwachte einde aan een hoofdstuk in het verhaal van Colin Lake. In dat jaar stierf zijn oude toetsenist en vriend Marc Nelson Adams (1952-2017) en verloor hij ook Harris Rea (Peaches Records & Tapes), de man die hem twee jaar eerder hielp bij zijn eerste platencontract, maar in 2017 aan kanker stierf. De vraag was hoe nu verder?... Het antwoord, zo bleek, lag drijvend op de Ortega-rivier in Jacksonville, FL. Het was een stevige, oude zeilboot die Lake en zijn vrouw kochten en Wavelength noemden, naar hun favoriete Van Morrison -uit 1978- album. De daaropvolgende maanden werden hectisch en zouden een reeks wezenlijke veranderingen met zich meebrengen. Een bootreis werd voorbereid, hun huis werd verkocht en een stap in het onbekende natte werd gezet.

In 2018 voer het paar via de Bahama's naar het zuiden en vervolgens door de wateren van Cuba, Mexico en Belize, in de groene achtergrond van de westelijke Caraïben. Hoewel zijn perspectief fris was, was dit soort reflectie niets nieuws voor de 39-jarige songwriter. Gedurende het chaotische jaar dat aan zijn vertrek voorafging, was Lake stilletjes in en uit een opnamestudio in Uptown New Orleans geslopen en had hij tracks opgenomen voor een album, waarvan hij niet zeker wist of het ooit zou uitgebracht worden. Aan de knoppen zat producer Eric Heigle die voorstelde, dat ze voor een heel andere aanpak moesten kiezen, dan bij hun vorige project dat ze samendeden. Deze keer bouwden ze track voor track aan de meeste nummers, meestal beginnend met een zang en gitaar, gevolgd door Heigle's drumtracks enzovoort. Tegen de tijd dat Lake wegging om te reizen, hadden ze bijna een set van acht nummers voltooid, die een hoogtepunt voor de artiest vertegenwoordigde, zowel qua zang als uitvoering. 

Begin 2019 vertrokken Lake en zijn vrouw opnieuw, dit keer passerend tussen de steile, groene kloofwanden van de Rio Dulce in Guatemala, terug naar de Caribische Zee. In februari in Belize kregen ze een week lang aan boord van Wavelength gezelschap van hun goede vriend Shaun Brennan (oprichter en CEO van Splice Records) en zijn vrouw. Aan boord hoorde Brennan van de niet-uitgebrachte nummers en tussen snorkelsessies en rum drankjes door, luisterden beiden naar de niet bewerkte nummers en praatten ze losjes over het uitbrengen van het album op Brennan's in Houston gevestigde platenlabel, Splice Records. Uiteindelijk keerden ze, na zo'n tien opeenvolgende maanden in het Caribisch gebied, eind 2019 terug naar Guatemala en werd de release vanop afstand verder voorbereid. Op het nieuwe album dat in oktober verschijnt, staan de acht nieuwe, originele songs.

Voor de opnames werkte Colin Lake (zang, gitaar, lap steel) naast producer Eric Heigle (drums, bas, gitaar) ook samen met Bill Richards (bas), Trevor Brooks (orgel, piano) en Aaron Lopez Barrantes (b-vocs). Marc Adams is de toetsenist op twee tracks, Jon Gros (orgel, toy piano), Erik Golson (drums) net als Brad Walker (sax) en Matt Grondin (akoestische gitaar) laten van zich horen op andere tracks.

Of Colin Lake ons weet te overtuigen over uitzonderlijke tijden, moet blijken uit de opener “Extraordinary Times”, waarin hij al dansend, goed geluimd en erg aanstekelig zijn plannen uiteenzet. “Last Days of the Dark Age” is het nummer met bijdragen van Adams & Grondin en “Alajuela” een nummer dat een zalig zowat perfect gevoel vertaalt. Het vertaalt dat gevoel waarnaar je zoekt. Blake schreef het in Alajuela, Costa Rica, in de bergen met uitzicht op een prachtige vallei waar je de hele dag en nacht vliegtuigen kunt zien opstijgen en landen terwijl je luistert naar de geluiden van de jungle. “Siren’s Song” is het nummer met bijdragen van Gros, Golson & Walker en, over het titelnummer “Forces of Nature” vertelt Colin: “Het heeft een opwindend, vrolijk gevoel, maar tekstueel is het eigenlijk een liefdeslied dat veel beelden en vergelijkingen gebruikt om het punt duidelijk te maken. Voor de videoclip hebben we beeldmateriaal kunnen gebruiken, dat we in de loop van ongeveer twee jaar hebben gemaakt tijdens het zeilen in het westelijke Caribisch gebied. Ik heb de primaire beelden gemaakt met een Go-Pro en een selfiestick in Maria La Gorda, Cuba, rond het wrak van een blauwe zeilschoener, die ongeveer een maand eerder op het strand schipbreuk had geleden tijdens een krachtige storm. De kapitein was een Frans-Canadese man die in het kleine duikresort verbleef en wachtte op hulp van zijn ambassade om een ​​bergingsoperatie uit te voeren…”. Muzikaal klinkt het nummer inderdaad opgewekt, maar dat zal met de zon en omgeving te maken hebben. “Just Begun” zou na de ommezwaai met hun nieuwe start kunnen te maken hebben en “Cross Over the River”, de afsluiter, vat alles nog eens samen.

Op zijn minst “anders” is ‘Forces of Nature’, het nieuwe album van Colin Lake. Het is alsof dit album een invullen van de voorbije jaren is, zijn sprong in het berekende onbekende en zijn geluk van te zeilen op de Wavelength zijn. Op zich, was zijn vijfde release vijf jaar wachten waard!

“ At least "different" is Colin Lake's new album, ‘Forces of Nature’. It's as if this album is a fill-in of what happened the years gone by, his leap into the calculated unknown and, his happiness of sailing the Wavelength. In itself, his fifth release was worth five years of waiting!... “ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

Release: 16/10/2020

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: COLIN LAKE
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

Album track list: 01. Extraordinary Times – 02. Last Days of the Dark Age – 03. Alajuela – 04. Siren’s Song – 05. Forces of Nature – 06. Just Begun – 07.Stars – 08. Cross Over the River / Words/music © 2020 by:Colin Lake, Wax Wane Music - Produced by: Eric Heigle | Album line-up: Colin Lake: lead & b-vocs, a- & e- guitars, lap steel guitar / Bill Richards: e- bass (1,2,4-6,8), b-vocs / Eric Heigle: drums, percussion, e- bass (7), synth bass (3), a- guitar (3) / Trevor Brooks: organ, piano, e- piano (1,3,5,7,8) / Aaron Lopez Barrantes: b-vocs / Marc Adams: organ, e- piano (2,6) / Jon Gros: organ, toy piano (4) / Erik Golson: drums (4) / Brad Walker: sax (2) / Matt Grondin: a- guitar (2)

Discography Colin Lake: Forces of Nature [2020] | One Thing That’s for Sure [2015] | The Ones I Love [2011] | In On Time (EP) [2009] | Bullet, w/Wellbottom [2008] | Wax Wane [2007] |

Artiest info
Website  
 

Label: Splice Records

video