LOUIS JORDAN & his TYMPANY FIVE - CHOO CHOO CH’ BOOGIE

Louis Jordan was natuurlijk een fenomeen en hij hoort thuis in een ieders muziekcollectie, je kunt gerust zeggen dat hij samen met iemand als Johnny Otis een van de grondleggers was van de Rock & Roll. Op dit schijfje van het voortreffelijke Retrospective label staan 27 van zijn klassiekers inclusief 15 R&B No. 1 hits. Deze collectie omspant de periode 1939 tot 1950. Mijn eerste plaat van Louis Jordan was “Choo Choo Ch’Boogie”op het Philips label, een heruitgave van “Somebody up their digs me” uit 1957. Louis werkt hier met een 10 koppige band met topmusici als Ernie Royal (tpt), Sam “The Man”Taylor (ts), Buddy Johnson (bar) en Mickey Baker (el.gtr), voorwaar top of the bill, 12 gekende titels staan er op, je kunt gerust zijn dat die lp “grijs”gedraaid is, niet letterlijk want hij ziet en luistert nog picobello zwart. Het is natuurlijk niet bij die ene lp gebleven, inmiddels telt het rijtje 14 stuks.

Het openingsnummer/titelnummer “Choo Choo Ch’Boogie” van dit album is min of meer het handelsmerk van Louis, hier is de eerste versie te horen uit 1946, het bleef 18 weken op no. 1 staan op de R&B lijst en werd 7de op de pop lijst, waar is de tijd dat er nog goede muziek op dergelijke lijsten stond ? Uit 1939 is het nummer “Keep A-Knockin”, vooral bekend door de versie van Little Richard uit 1958. Eigenlijk zijn alle nummers van Jordan ’catchy’, ze zetten zich onmiddellijk vast in je hoofd, dat geldt ook voor “Five Guys Named Moe” uit 1942 dat ook de titel was van een succesvolle musical uit 1990, als niet –musical liefhebber heb ik daar ten volle van genoten (Amerikaanse bezetting uiteraard !). Ook zo’n heerlijk nummer is “Is You Is Or Is You Ain’t My Baby?” uit 1944 , een miljoen verkochte exemplaren en 25 weken in de poplijst met een 1ste plaats, no. 3 in de R&B lijst en no. 1 in de Country lijst (!). Iedereen kent natuurlijk “Caldonia” ook op het repertoire van Muddy Waters, het origineel stamt uit 1945. Het melodieuze “Don’t let the sun catch you cryin’”uit 1946, is ook gecoverd door Ray Charles en Gerry & the Pacemakers.

En zo gaat dat voort, “Ain’t nobody here but us chickens” uit 1946 is ook weer zo’n vaak gecoverd nummer, in 1964 door James Brown, in 1978 door Asleep at the Wheel, in 1999 door B.B.King en ook de Gigantjes uit Nederland maakte er een mooie versie van in 1992. Er staan ook leuke duetten op van Louis Jordan met niet de minsten, zoals met Ella Fitzgerald “Retootie Pie”en “Stone Cold dead in the market” en het vaak gecoverde “Baby , It’s cold outside” dat inmiddels ‘verbannen’ is door de “Me Too” idiotie . Ook zijn er duetten met Louis Armstrong “You rascal you” en met Bing Crosby “My baby said “Yes””. Het heeft niet zoveel zin om alle muzikanten te noemen, maar een paar bekende namen zijn Wild Bill Davis op piano, later meer bekend als hammond organist en ook Bill Doggett op piano, Bill Jennings op gitaar en Shadow Wilson op drums. Essentieel in elke collectie !

Jan van Leersum.

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label : Retrospective
Distr. : Outhere Distribution Benelux

video