DAVID SANCIOUS – EYES WIDE OPEN

 

De meesten onder ons hebben allicht nog nooit gehoord van David Sancious. Toch was deze 66-jarige Amerikaanse gitarist en keyboardsspeler uit Ashbury Park, New Jersey in de beginjaren van Bruce Springsteen één van de leden van diens eerste ‘E Street Band’, de roemruchte begeleidingsgroep van ‘The Boss’. David Sancious speelde mee op de eerste platen van Springsteen en werd later door hem opnieuw uitgenodigd om bij te dragen aan zijn albums “Human Touch” (1992), “Tracks” (1998) en “Western Stars” (2019). Hij werd in 2014 ook als lid van die legendarische formatie mee opgenomen in de ‘Rock And Roll Hall Of Fame’.

In 1974 stapte David Sancious echter uit de ‘E Street Band’ om zijn eigen groep ‘Tone’ op te richten waarmee hij nadien meerdere albums heeft uitgebracht. Dat gebeurde met de volle steun van Bruce Springsteen en diens echtgenote Patti Scialfa werkte zelfs mee aan enkele van die albums. Als multi-instrumentalist leverde hij in de voorbije decennia ook bijdragen af voor albums van o.a. Sting, Peter Gabriel en Eric Clapton.

Zijn eigen werk hoort thuis in de muziekgenres jazz, R&B en bluesrock zoals te horen is op zijn debuutplaat als soloartiest “Forest Of Feelings” uit 1975. Daarna volgde nog een serie soloalbums waarvan de tiende en laatste in de rij nu op de markt is gekomen onder de titel “Eyes Wide Open”. Op de twee audiovideo’s bij deze recensie kunt u luisteren naar de albumtiteltrack “Eyes Wide Open” en naar de song “In The Middle Of The Night”.

De acht nummers op deze plaat werden in de voorbije jaren allemaal door David Sancious zelf gecomponeerd en nu in de ‘Treehouse Studio’ in Woodstock, New York opgenomen. Het gaat om vier gezongen nummers (“Eyes White Open”, “In The Middle Of The Night”, “Urban Psalm #3” en “If”) en vier instrumentale tracks (“Flip It”, “The Tree House”, “December” en “War In Heaven”). Het album werd met vijf verschillende drummers opgenomen: Adriano Molinari, Will Calhoun, Michael Bland, Vinnie Colaiuta en Joe Bonadio namen om beurten achter het drumstel plaats, terwijl David Sancious zelf alle overige instrumenten (piano, orgel, synthesizer en gitaar) heeft ingespeeld.

(valsam)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: NBS Incorporated

video